Hramul bisericii Parohiei Iancu Vechi – Mătăsari din București

Biserica Parohiei Iancu Vechi – Mătăsari din București își va sărbători marți, 20 septembrie 2011, cel de-al doilea hram, pe Sfântul Mare Mucenic Eustațiu, soția sa Teopista și fiii lor Agapie și Teopist. Biserica păstrează cu mare evlavie părticele din cinstitele lor moaște. Sărbătoarea va începe încă de luni, 19 septembrie 2011, de la orele 18:00, când va fi oficiată slujba Privegherii și va continua marți, 20 septembrie, de la orele 9:30, cu Sfânta Liturghie ce va fi oficiată de către un sobor de preoți și diaconi.

Sfântul Mare Mucenic Eustațiu a fost un vestit comandant în armata împăratului roman Traian (98-117), care înainte de a se converti la credința în Hristos se numea Plachida. Împreună cu soția sa Teopista și fiii lor Agapie și Teopist au fost martirizați pentru credința creștină în timpul împăratului roman Hadrian (117-138).

Biserica veche a Parohiei Iancu Vechi – Mătăsari a fost construită între anii 1774 – 1775 de Dumitru Gheorghe Măcelaru, soția sa Ghița (Gherghina) și preotul Ivan de la biserica Silvestru pe terenul dăruit de căpitanul Nicolae Petre și unchiul acestuia, Frangulea, în timpul domnitorului Țării Românești Alexandru Ipsilanti și ale mitropolitului Grigore al II-lea.

Cutremurele din anii 1940, 1977, 1986 și 1990 au afectat substanțial structura de rezistență a lăcașului de cult, astfel încât au fost necesare ample lucrări de consolidare. Acestea au început în primăvara anului 2000, dar, din păcate, din cauza unor erori de execuție biserica a fost deteriorată iremediabil. În consecință, biserica veche a fost demolată și s-a construit un lăcaș de cult nou între anii 2004-2008. În ziua de 19 decembrie 2010 noua biserică a fost sfințită cu aghiasmă și s-a săvârșit prima Sfântă Liturghie, iar în prezent se fac ultimele finisaje înainte de începerea lucrărilor de pictură și a mozaicurilor exterioare.

Comentarii Facebook


Știri recente