Hramul Bisericii ieșene „Sfânta Mahramă a Domnului” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”

Biserica noastră a pomenit ieri, 16 august 2011, Sfânta Mahramă a Domnului și pe Sfinții Martiri Brâncoveni. Singura biserică închinată acestei sărbători, aflată în cartierul ieșean Cantemir, și-a serbat hramul, informează Ziarul Lumina. În urmă cu un an, în acest sfânt lăcaș au fost demarate lucrările de pictură în tehnica mozaic, după ce a fost montată o catapeteasmă sculptată.

Credincioșii din parohia ‘Sfânta Mahramă a Domnului’ și ‘Sfinții Martiri Brâncoveni’, care aparține de Protopopiatul Iași 2, și din alte parohii ieșene au participat în seara zilei de 15 august la slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată cu prilejul hramului. Delegatul Înalt Preasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost pr. Vilie Doroșincă, protopop al Protopopiatului Iași 2, care a apreciat la finalul slujbei lucrarea pastoral-misionară de la Biserica cu hramurile ‘Sfânta Mahramă a Domnului’ și ‘Sfinții Martiri Brâncoveni’. În același timp, pr. protopop Vilie Doroșincă a amintit de episodul unic al ‘făuririi’ Sfintei Mahrame și de martiriul Sfinților Brâncoveni.

‘Am simțit de la început ajutorul Sfinților Martiri Brâncoveni și binecuvântarea Sfintei Mahrame’

Părintele paroh Nicolae Dorneanu a amintit câteva date din istoria parohiei ‘Sfânta Mahramă a Domnului’ și ‘Sfinții Martiri Brâncoveni’. ‘Lucrările la biserică au început în anul 2003, sfintele slujbe începând să se oficieze aici din luna iunie a anului 2008. Trebuie să ne aducem aminte că această biserică nu este a noastră, ci ea reprezintă o jertfă pentru ca Dumnezeu să aibă milă de poporul român. Am simțit ajutorul Sfinților Martiri Brâncoveni de la început, ei fiind mărturisitori de credință ortodoxă și creatori de cultură creștină, și binecuvântarea Sfintei Mahrame a Domnului. Dacă aici s-a ridicat un lăcaș de închinăciune, acest lucru se datorează puterii lui Dumnezeu. Bucuria noastră de a avea acest hram este înmulțită de faptul că frățiile voastre vă bucurați împreună cu noi. Aducem mulțumire familiei Teodor Doru și Valentina, ctitorii principali ai bisericii, dar și dumneavoastră, tuturor, și-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să vă binecuvinteze’, a spus pr. paroh Nicolae Dorneanu. De aproape un an, la Biserica ‘Sfânta Mahramă a Domnului’ și ‘Sfinții Martiri Brâncoveni’ a început în interior pictura în tehnica mozaic. La această lucrare își aduc aportul credincioșii din parohie. ‘Bolta este acum finalizată. A face mozaic nu este un element decorativ ușor. Dar dacă lucrezi cu inima, este foarte ușor. Nădăjduim ca pe viitor la biserica noastră să continue lucrările de împodobire, astfel încât ea însăși să fie o mărturie a credinței noastre, a tuturor, peste veacuri’, a adăugat pr. paroh Nicolae Dorneanu. Credincioșii au fost miruiți și au primit litie, după care au luat parte la agapa frățească.

În ziua hramului, slujbele Utreniei, Sfintei Liturghii și pomenirea ctitorilor au fost săvârșite în biserica ieșeană de un sobor de preoți.

Comentarii Facebook


Știri recente