Hramul bisericii din Săcal – Ungaria

Biserica ortodoxă românească din Săcal (Körösszakál), din Protopopiatul Dobrițân (Debrecen), situată în județul Bihorul Unguresc (Hajdu Bihar), aparține Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria și este închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

Cu prilejul hramului, la Sărbătoarea Sfinților Arhangheli (8 noiembrie 2012), Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor din care au făcut parte Consilierul Administrativ-Bisericesc al Episcopiei, Părintele Arhimandrit Calinic Covaci, Protopopul Dobrițânului, Părintele Origen Sabău și Părintele Paroh Ionuț Teodor Negrău, potrivit Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Siluan și-a exprimat bucuria de a reveni din nou, la sărbătoarea hramului Parohiei, în mijlocul credincioșilor săcăleni, unde a slujit anterior în calitate de stareț și a tâlcuit importanța acestei sărbători prin care sunt cinstiți în mod deosebit nu doar Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, Ocrotitorii bisericii din Săcal și a numeroase alte biserici din toată lumea creștină, ci și toate Puterile Cerești, cele nouă cete îngerești, între care se numără și îngerii păzitori ai fiecăruia dintre noi, creștinii ortodocși, pe care, potrivit tradiției ortodoxe, îi primim de la Dumnezeu spre purtarea noastră de grijă, prin Taina Sfântului Botez. Astfel, ziua aceasta de bucurie nevăzută, dar reală, a tuturor Cereștilor, Netrupești Puteri, se poate transforma și într-o zi de bucurie personală a fiecărui creștin, în măsura conștientizării acestei sărbători și a împărtășirii din bucuria Sfinților Îngeri.

Biserica românească din Săcal a fost construită în anul 1788, pe locul unei biserici mai vechi, iar pe timpul arhipăstoririi Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie, cel Dintâi Chiariarh al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, actualmente Episcopul Oradiei, la Săcal a fost înființat inițial un schit (în anul 2002), iar mai apoi o mânăstire de călugări, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, care a funcționat în cadrul acestei Parohii, sfintele slujbe fiind oficiate în biserica satului.

Astăzi ea își desfășoară din nou activitatea ca una dintre cele douăzeci și una de Parohii ale Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Comentarii Facebook


Știri recente

La hramul istoric al Catedralei Patriarhale va fi proclamată canonizarea Sf. Cuv. Teofana Basarab | Programul manifestărilor

Catedrala Patriarhală îşi serbează în 21 mai hramul istoric dedicat „Sfinților Împărați Constantin și Elena”.  Între manifestările organizate este cuprinsă proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab. Detalii despre viaţa sfintei, aici. Programul integral: Proclamarea canonizării…