Hramul Bisericii din Obârșia Cloșani – Mehedinți

În ziua de 17 februarie, când Biserica îl pomenește pe Sf. Mare Mc.Teodor Tiron, biserica din parohia Obârșia Cloșani, jud. Mehedinți și-a serbat hramul, informează episcopiaseverinului.ro. Cu acest prilej, Prea Sfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a fost în mijlocul credincioșilor și a săvârșit Liturghia Darurilor mai înainte sfințite.

Biserica din comuna Obârșia Cloșani este construită pe locul unei vechi biserici de lemn. Ea s-a ridicat cu multă osteneală, până și copiii cărau nisip cu traista și bolovani de munte, după cum povestesc bătrânii care mai trăiesc. Sfântul locaș s-a început a se zidi în anul 1936 și s-a sfințit în anul 1946, de către Episcopul Atanasie al Râmnicului. Pictura bisericii a fost executată de Gheorghe Bărbulescu Tismana și Matei Șuțea din Peștișani. Legat de numele acestui sfânt este și numele lui Tudor Vladimirescu, așa cum se amintește în pisania noii biserici, cel care a fost vătaf de plai al plaiurilor Cloșanilor. Actualmente la acestă biserică slujește părintele Marian Bona.

Localitatea Obârșia Cloșani se găsește în sudul munților Mehedinți, la distanța de 15 km de orașul Baia de Aramă și 46 de km de orașul Băile Herculane. Aici întâlnim Vârful lui Stan 1467 de metri. În acest cadru geografic, acum 400 de ani au venit aici 3 oameni haiduci cu numele de Danciu, Lupu, Micșa dar și un altul cu numele de Trăilă din partea Banatului, care au întemeiat această așezare.

Comentarii Facebook


Știri recente