Hramul bisericii bucureștene Sfântul Ilie – Rahova

Biserica „Sfântul Ilie” – Rahova și-a sărbătorit, astăzi, 20 iulie 2012, ocrotitorul spiritual. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită, cu prilejul hramului, de către Preasfințitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, înconjurat de un sobor de preoți din Arhiepiscopia Bucureștilor, informează Ziarul Lumina.

Deși a fost zi de lucru, iar căldura s-a lăsat din nou toropitoare peste urbea bucureșteană, biserica nu a fost lipsită nici anul acesta de credincioșii care au venit în număr mare pentru a-i aduce cinstire Sfântului Prooroc Ilie, aducătorul de ploi. Preasfințitul Macarie i-a îndemnat să înmulțească rugăciunile către Sfântul Ilie pentru ca Milostivul Dumnezeu să trimită ploi line și binecuvântate în acest timp de secetă, așa cum s-a întâmplat și în timpul vieții sale și după proslăvirea sa.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre viața și minunile Sfântului Ilie, subliniind legătura duhovnicească dintre profetul din Tesba Galaadului și Mântuitorul Iisus Hristos: „Părinții Bisericii arată că profetul Ilie îl prefigurează pe Mântuitorul Iisus Hristos și spun că așa cum Ilie s-a rugat pe Muntele Carmel, Hristos S-a rugat pe Muntele Măslinilor; Ilie a adus jertfă, iar Hristos S-a adus jertfă neprihănită pentru întreaga lume; Ilie s-a rugat pentru venirea ploii pe pământ, iar Mântuitorul S-a rugat pentru pogorârea harului dumnezeiesc în inimile oamenilor. Așa cum Domnul, după ce a săvârșit mai multe minuni prin Patimă și Înviere S-a proslăvit și S-a înălțat la cer, tot așa Ilie, după minunile pe care Dumnezeu le-a lucrat prin el, a fost ridicat la cer pe un car de foc. Totodată, prin lucrarea Sa duhovnicească, prin dimensiunea ascetică a vieții sale, profetul Ilie rămâne model și pentru creștini, dar în mod deosebit pentru monahi. De aceea, foarte multe așezăminte monahale îl au ca ocrotitor, fiindcă încă din Vechiul Testament s-a arătat purtător al darurilor duhovnicești”.

Episcopul românilor din Europa de Nord i-a felicitat pe toți cei care poartă numele acestui mare profet, adresând mulțumiri și Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea de a sluji la hramul parohiei bucureștene. La final, părintele paroh Mihai Hau, consilier patriarhal coordonator al Imprimeriei Pharos și al Tipografiei Cărților Bisericești, i-a mulțumit Preasfințitului Macarie pentru prezența în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfântul Ilie” – Rahova, la acest ceas de sărbătoare. Părintele Mihai Hau a asemănat biserica parohială, văduvită prin translare și prin lipsa slujirii liturgice timp de aproape 8 ani, cu văduva din Sarepta Sidonului, care s-a bucurat de ajutorul și minunile Sfântului Ilie.

Comentarii Facebook


Știri recente