Hram și pelerinaj la Colțul Chiliilor, județul Brașov

Hramul Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon este sărbătorit de obștea de la Schitul Colțul Chiliilor, din Zărnești, județul Brașov, unde Sfânta Liturghie este oficiată, astăzi, 27 iulie 2012, de Preasfințitul Andrei Făgărășeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Schitul de la Colțul Chiliilor este condus de părintele stareț Ioanichie Cotuțiu, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

În vârf de munte, sub stâncile Pietrei Craiului, a existat în vechime un schit. În grotele de aici se găsește o biserică în stil ortodox – săpată în stâncă, precum și chilii ale sihaștrilor de demult. Schitul este atestat documentar de la 1723. Lăcașul de cult apare și în documentele de epocă dintre anii 1761 și 1762, când generalul Bucov, la ordinul împărătesei Maria Tereza, de la Viena, a dat ordin pentru arderea și dărâmarea tuturor mănăstirilor din Transilvania, apoi în Țara Făgărașului, trecând și în Țara Bârsei.

Urmele și amintirea schitului s-au înrădăcinat adânc în sufletul și inima credincioșilor din Zărnești și împrejurimi, iar vestigiile rămase și grota săpată providențial în stâncă au constituit până în ziua de astăzi pelerinaje la sărbătoarea Sfântului Pantelimon și la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Paraschiva, pe 14 octombrie, conform celor precizate de arhimandritul Visarion Joantă, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului.

Comentarii Facebook


Știri recente