Hram la Ucea de Jos, județul Brașov

Sărbătoarea hramului de la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Ucea de Jos, județul Brașov, a fost o zi deosebită pentru comunitatea din satul situat în apropierea Făgărașului. Invitații de seamă au fost membrii grupului psaltic „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, care au participat la slujba Privegherii și a Sfintei Liturghii, unde au dat răspunsurile liturgice. La programul liturgic de hram, ce a cuprins în seara premergătoare slujba Vecerniei unită cu Litia și apoi Utrenia, iar în ziua de praznic Paraclisul Sfântului Ierarh Nicolae și Sfânta Liturghie, au participat credincioși și fii ai satului precum și credincioși din împrejurimi. Cuvântul de învățătură a fost rostit de diaconul Mihail Roman.

„Foarte puține lucruri se cunosc despre Sfântul Ierah Nicolae. El este cel care a făcut foarte multă milostenie celor în nevoi, fără să se arate. Sfântul Nicolae este recunoscut la primul Sinod Ecumenic drept un mare apărător al adevărului și a dreptei credințe. Atât de puternic a argumentat Sfântul Nicolae și atât de încăpățânat a fost Arie, încât, ingrijorat de ruptura care se putea face în Biserică, viitorul sfânt i-a dat ereticului o palmă în cadrul sinodului”, a subliniat diaconul Mihail Roman.

La sfârșitul slujbei, parohul de la Ucea de Jos, părintele protopop Ioan Tărcuță, a vorbit despre istoricul satului și al bisericii din Ucea, dar și despre personalitate părintelui Ioan Glăjar, predecesorul său în parohia menționată.

După Sfânta Liturghie, upă cum aflăm de pe site-ul mitropolia-ardealului.ro, s-a oficiat un parastas pentru înaintașii parohiei din Ucea, pomenind pe toți preoții slujitori ai Sfântului Altar, ctitori și binefăcători. Imediat după aceasta, așa cum este obiceiul, s-a înconjurat biserica.

Comentarii Facebook


Știri recente