Hram la Sita Buzăului, jud. Covasna

Mănăstirea ‘Schimbarea la Față’, din Protopopiatul Întorsura Buzăului, a împlinit paisprezece ani de când a luat ființă și nouă ani de la punerea pietrei de temelie la biserica mare, prilej cu care sărbătoarea a fost încununată de binecuvântările Înalt Preasfințitului Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Mănăstirea, care are ca hram ‘Schimbarea la Față a Mântuitorului’, este loc de pelerinaj pentru numeroși credincioși din județele Covasna, Brașov, Buzău, dar și din alte locuri ale țării, care caută liniștea pe acest ‘Tabor’ de lângă Carpații de curbură.

Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârșită în pridvorul bisericii din piatră, iar mulțimea de oameni a putut asculta cântările în incinta curții mănăstirii.

Răspunsurile la strană au fost date de un cor psaltic format din profesori de religie și teologi din localitatea Vălenii de Munte, județul Prahova. În cadrul Sfintei Liturghii, Înalt Preasfințitul Ioan, Arhiepiscop al Covasnei și Harghitei, a hirotesit întru duhovnic pe tânărul preot Tohănean Petru Iulian, care slujește la parohia din localitatea Sita Buzăului.

În cadrul slujbei, IPS Arhiepiscop a rostit un cuvânt de învățătură, în care a subliniat faptul că ‘prin jertfa și mila Lui Hristos ne aflăm astăzi aici’ și că ‘după vrednicia noastră de creștini botezați în numele Sfintei Treimi ar fi trebuit să ne aflăm la poalele muntelui’. Schimbarea la Față semnifică de fapt arătarea adevăratei Fețe a Mântuitorului și nu o schimbare propriu-zisă. ‘Și-a arătat adevărata Sa Față de lumină ca soarele, pentru că așa este El, Dumnezeu adevărat și om adevărat. Dacă ar fi venit pe lume numai ca Dumnezeu și nu S-ar fi întrupat din Maica Domnului, am fi pățit precum cei trei Apostoli, Petru, Iacob și Ioan, am fi căzut la pământ când am fi văzut fața Lui luminoasă ca soarele. Hristos nu S-a schimbat, ci și-a arătat dumnezeirea Sa veșnică pe care ochiul omului căzut în păcat nu mai putea să o privească. El S-a întrupat ca să fie aproape de noi și să ne ridice la El’, a spus IPS Ioan.

De asemenea, Înalt Preasfinția Sa a evidențiat o altă învățătură desprinsă din cuvântul Evangheliei. ‘Apariția celor doi mari profeți ai Vechiului Testament, Moise și Ilie, a adus multă bucurie în inimile celor trei Apostoli care L-au însoțit pe Mântuitorul pe Muntele Taborului, ceea ce reprezintă un semn că și noi ne vom întâlni cu cei adormiți și trebuie să avem nădejde că acest lucru se va întâmpla, iar pentru ca întâlnirea să aibă loc în Raiul bucuriei, trebuie să îi pomenim pe cei plecați dintre noi și să ne rugăm pentru sufletele lor.’

La finalul predicii, Înalt Preasfinția Sa i-a îndemnat pe oameni să vadă în sărbătoarea aceasta și un mesaj prin care ni se transmite că ‘ar trebui să ne schimbăm părerea despre Hristos’. ‘Părerea despre El trebuie să fie foarte bună. Cei care în zi de duminică sau sărbătoare nu sunt în Biserică nu cinstesc pe Dumnezeu și sunt acasă, robiți de patimi și plăceri lumești, aceia nu și-au schimbat părerea despre Hristos. Trebuie să credem că El este Fiul Lui Dumnezeu, este Mântuitorul lumii, că este cel ce vindecă și mângâie pe cei bolnavi. Dacă noi credem asta, și El își va schimba părerea despre noi și va mărturisi în fața Tatălui pentru noi’, a mai spus IPS Ioan.

La propunerea Înalt Preasfințitului Arhiepiscop Ioan, în pridvorul clopotniței s-au realizat mai multe fresce cu momente din activitatea mitropolitului Andrei Șaguna, întrucât anul 2011 este anul canonizării Sfântului Andrei Șaguna, apostolul Ardealului. Pictura a fost realizată de același pictor care a executat-o și pe cea din biserică, Buzuloi Vasile.

Comentarii Facebook


Știri recente

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei şi Romanaţilor

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează sâmbătă primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei.  Patriarhul Daniel i-a transmis PS Sebastian un mesaj de felicitare. Preasfinţitul Părinte Sebastian s-a născut în 5 noiembrie 1966, în…