Hram la Sâmbăta de Sus

Hramul Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, sărăbătorit la 15 august 2012 – Adormirii Maicii Domnului, a fost binecuvântat în acest an cu prezența la sfintele slujbe a patru arhierei. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului împreună cu Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului și Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

La mănăstirea ctitorită de domnitorul Constantin Brâncoveanu, sfântul martirizat la Constantinopol chiar de praznicul Adormirii Maicii Domnului, tradiția veche, neîntreruptă de secole, ne arată că sărbătoarea hramului din 15 august a adunat mereu ierarhi, preoți și sute de pelerini în jurul fântânii cu apă tămăduitoare, acolo unde încep slujbele religioase din această zi deosebită pentru așezământul monahal brașovean. Și în acest an, credincioșii au venit la acestă poartă spre cer pentru a lua har și binecuvântare, pentru a se ruga și pentru a-i mulțumi Maicii Domnului, mijlocitoarea înaintea tromului ceresc pentru cei de pe pământ.

Cei patru ierarhi amintiți au oficiat slujba de sfințire a apei împreună cu un sobor de preoți, din care au făcut parte decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei”, părintele Aurel Pavel, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, arhimandritul Visarion Joantă, protopopul de Făgăraș I, părintele Marcel Dobrea, protopopul de Mediaș, părintele Ovidiu Găban, protopopul de Bran-Zărnești, părintele Gheorghe Colțea și alți preoți de la parohiile din Țara Făgărașului și de mai departe.

După sfințirea apei, ierarhii, preoții și credincioșii au mers spre altarul de vară al mănăstirii, din pădurea ce străjuiește așezământul, unde s-a oficiat Sfânta Liturghie, la care a dat răspunsurile liturgice grupul psaltic „Sfântul Vasile cel Mare” din Constanța.

„Născătoarea de Dumnezeu”

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de PS Episcop Sofronie, după cum ne informează mitropolia-ardealului.ro. Ierarhul a amintit credincioșilor însemnătatea sărbătorii din 15 august, istoricul acestui mare praznic și modul în care cinstirea Maicii Domnului a fost manifestată de creștini de-a lungul secolelor. De asemenea, PS Episcop Soforonie a amintit și marile mănăstiri și biserici din țară care își serbează hramul, locuri de pelerinaj pentru milioane de credincioși. La finalul cuvântului, ierarhul i-a felicitat pe credincioasele și credincioșii care poartă numele Fecioarei Maria.

„De la începuturile Bisericii, creștinii au cinstit-o cu multă evlavie pe Fecioara Maria, Născătoarea de Dumnezeu. Cinstirea Maicii Domnului a luat o amploare deosebită în Biserică începând cu veacul al IV-lea și mai précis, după Sinodul al III-lea Ecumenic de la Efes, din 431. Călăuziți de Duhul Sfânt, Sfinții Părinți de atunci, între care a strălucit în chip deosebit Sfântul Chiril al Alexandriei, au mărturisit-o pe Preasfânta Fecioara Maria, cum a făcut Biserica în mod constant și până atunci. Dar acum au mărturisit-o printr-o proclamare dogmatică a ei, ca Născătoare de Dumnezeu”, a subliniat PS Sofronie.

La final, numeroși credincioși au primit Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos de la ierarhi și preoți. IPS Mitropolit Laurențiu i-a îndemnat, apoi, pe credincioșii prezenți să păstreze cu sfințenie evlavia la Maica Domnului, cinstită în mod deosebit de mamele creștine. La rândul lor, toți credincioșii au datoria sfântă de a-și cinsti mamele, ființele ocrotite de Maica Domnului, prin care noi toți am primit viață, a spus Mitropolitul Ardealului, care le-a mulțumit ierarhilor pentru prezența la hramul mănăstirii, preoților, întregii obști monahale și tuturor pelerinilor. Totodată, ierarhul i-a felicitat pe cei care poartă numele Fecioarei Maria.

„Mama este singura ființă care a primește darul creației de la Dumnezeu. Fără mamele noastre noi nu am fi putut exista și lumea s-ar sfârși. Fără Maica Preacurată nu există mântuire. Ea plânge alături de noi, se bucură împreună cu noi și se roagă mereu la Fiul ei pentru a ne câștiga mântuirea”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Starețul mănăstirii, arhimandritul Ilarion Urs, a mulțumit ierarhilor, preoților și tuturor credincioșilor veniți la poale de munte pentru a o cinsti pe Maica Domnului și a oferit ierarhilor câte o icoană.

După Sfânta Liturghie, credincioșii au avut posibilitatea să se roage pentru sănătatea trupească și pentru mântuirea sufletelor la slujba Sfântului Maslu, prin care s-a încheiat hramul din 15 august.

Rugăciunile continuă și a doua zi la Sâmbăta de Sus, când sunt sărbătoriți Sfinții Martiri Brâncoveni, ocrotitori ai mănăstirii.

Comentarii Facebook


Știri recente