Hram la prima biserică a românilor din Sibiu

Ziua de prăznuire a Sfântului Evanghelist Luca este deosebită pentru comunitatea ortodoxă din Sibiu, întrucât prima biserică românească din oraș își sărbătorește hramul. Biserica ‘Vechilor Maieri’, cum este cunoscută sibienilor, a fost neîncăpătoare ieri, 18 octombrie, când Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie, informează „Ziarul Lumina”.

Un sobor de preoți și diaconi, format din profesori la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu, l-a înconjurat pe Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu la Sfânta Liturghie, oficiată în biserica de unde, odinioară, episcopii Transilvaniei au păstorit credincioșii ortodocși de aici, în perioada în care Mitropolia Ardealului a fost desființată după Uniația din 1700. Biserica Sfântul Evanghelist Luca din Sibiu a rămas o adevărată catedrală și o mărturie a continuității ierarhice în comunitatea ortodoxă românească din Ardeal, aici fiind înmormântat episcopul Gherasim Adamovici, al doilea ierarh ortodox care a păstorit în Ardeal după 1760. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie din Sibiu.

Evanghelistul cărturar

Cuvântul de învățătură a fost rostit de arhid. prof. dr. Ioan Ică jr, care a evocat personalitatea Sfântului Luca, un teolog desăvârșit, un om de cultură și un dedicat ucenic al Sfântului Apostol Pavel. ‘Sfântul Evanghelist Luca a făcut parte din cercul lărgit al Apostolilor, care a fost nucleul Bisericii Apostolice din veacul I. A scris o Evanghelie cum

n-au scris toți ceilalți evangheliști. El a fost grec, un savant și un om care, înainte de a scrie, s-a documentat. Sfântul Luca este considerat și primul istoric al Bisericii, pentru că este destul să citim primele versete ale Evangheliei sale, adresate ‘puternicului Teofil’, care s-a încreștinat mai apoi și care, în cartea ‘Faptele Sfinților Apostoli’, este numit de Sfântul Luca ‘iubite Teofil’, pentru a ne da seama de aceasta. Sfântul Luca îi spune lui Teofil că a căutat toate mărturiile scrise despre Iisus Hristos, întrucât el nu a fost martor ocular și i-a căutat pe toți cei care L-au cunoscut și I-au fost aproape, în special pe Preacurata Sa Maică”, a spus arhid. prof. dr. Ioan Ică jr.

Icoana izvorâtoare de mir

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu a mulțumit credincioșilor și preoților care au participat la hramul bisericii din Sibiu, zidită la 1791. Părintele Mitropolit a amintit ierarhii care au păstorit aici până la reînființarea Mitropoliei Ardealului în timpul lui Andrei Șaguna și de lucrările care s-au făcut în ultimul timp la biserică, când s-a descoperit o icoană care izvorăște mir. Părintele Mitropolit a subliniat faptul că semnul pe care l-a arătat Dumnezeu nu trebuie să fie prilej de mândrie sau de spaimă, ci este un îndemn la rugăciune. Din acest motiv, în fiecare zi, la biserica sibiană, se va oficia Sfânta Liturghie. ‘Este un semn pe care cu toții l-am luat în seamă așa cum se cuvine, ca semn de la Dumnezeu pentru sporirea credinței noastre, nu pentru publicitate sau pentru a aduna mulțimi de oameni curioși sau cu diferite nevoi sufletești. Toate aceste manifestări prin publicitate ar fi adus o jertfă pe care n-o merităm. Nu merităm să adunăm bani pentru lucrări pe care Dumnezeu ni le arată nouă, credincioșilor’, a spus Părintele Mitropolit. Părintele Irimie Marga, profesor la Facultatea de Teologie din Sibiu și slujitor la biserica sibiană, i-a oferit Înalt Preasfințitului Mitropolit Laurențiu o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos vorbind cu femeia samarineancă și cu fântâna ‘oarbă’ din pridvorul lăcașului de cult sibian unde s-a descoperit icoana care izvorăște mir.

Comentarii Facebook


Știri recente