Hram la Policlinica fără plată Sfântul Pantelimon a Arhiepiscopiei Clujului

Sfântul Mare Mucenic și tămăduitor Pantelimon este ocrotitorul spiritual al policlinicii fără plată patronată de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, astfel că în ziua de pomenire a acestui sfânt, la sediul policlinicii, de pe strada Ion Meșter nr. 10, Preasfințitul Episcop-vicar Vasile Someșanul va săvârși, de la ora 16.00, un Te Deum, urmat de Acatistul Sfântului Pantelimon, informează site-ul radiorenasterea.ro. Vor participa cadrele medicale și ceilalți voluntari, pacienții și colaboratorii policlinicii.

În cadrul policlinicii beneficiază de consultații medicale pacienții care, conform anchetelor sociale, se încadrează în plafonul financiar al policlinicii (500 lei/membru de familie), persoanele fără venituri și fără adăpost. Pe lângă asistența medicală, 30 de persoane cu situație materială precară dintre cele asistate primesc lunar pachete cu alimente.

Despre începuturile acestei unități medicale a vorbit coordonatorul policlinicii, maica Mavra Epure: „Policlinica fără plată „Sfântul Pantelimon” a fost înființată pe 30 noiembrie 1999, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu și cu sprijinul unor misionari americani ortodocși, în frunte cu pr. James Craig. Activitatea a început cu un proiect medico-social, dar treptat s-au adăugat programe de consiliere și asistare socio-materială, consiliere în adicția persoanelor dependente de alcool și droguri, precum și proiecte de consiliere și ajutor pentru mamele aflate în criză de sarcină. De-a lungul timpului, specialitățile medicale au fost diversificate, astfel încât acum sunt acoperite 7 specialități: medicină generală, pediatrie, ecografie medicală, terapie Bowen, homeopatie, fitoterapie, interne”.

Doar în anul 2010, au primit consultații medicale și medicamente peste 2900 de persoane. Actul medical din cadrul policlinicii este unul profesional, bazat pe codul de etică și deontologie al medicilor și farmaciștilor și este un act filantropic care vizează latura umană și spirituală a beneficiarilor direcți și indirecți. În cadrul proiectului, două persoane sunt angajate cu contract de muncă, 11 persoane sunt voluntare, iar 10 sunt colaboratori permanenți. Unul dintre susținătorii importanți ai activității policlinicii este Marius Kociorva din Italia. Pe viitor, va fi introdusă specializarea de alergologie.

Comentarii Facebook


Știri recente