Hram la Parohia Urecheni – Târgu Neamț

Membrii Parohiei Urecheni, Protopopiatul Târgu Neamț, au sărbătorit miercuri, 15 august 2012, în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, hramul bisericii. În cadrul manifestărilor ce au avut loc cu această ocazie, parohia, în parteneriat cu primăria și școala din localitate, a organizat expoziția ‘Cultură, tradiție și obiceiuri în curtea veche a bisericii’, menită să le amintească celor prezenți la hramul bisericii de lumea satului românesc de altădată, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Programul liturgic dedicat hramului Bisericii ‘Adormirea Maicii Domnului’ din comuna Urecheni, Protoieria Târgu Neamț, a debutat marți seară, când pr. paroh Andron Grigore a oficiat slujba Vecerniei și slujba Prohodului Maicii Domnului, după care, în sunet de clopot și toacă, a urmat procesiunea cu sfântul epitaf în jurul bisericii. În ziua hramului, numeroși credincioși au participat la slujbele Utreniei, a Acatistului și a Sfintei Liturghii, precum și la slujba pomenirii celor adormiți, oficiate de un sobor de preoți.

În cadrul manifestărilor prilejuite de hram, în curtea bisericii din Urecheni a fost organizată o expoziție, menită să le aducă aminte celor prezenți de satul românesc de altădată. Atracția expoziției ‘Cultură, tradiție și obiceiuri în curtea veche a bisericii’ a fost reprezentată de panourile cu fotografii vechi, executate în ateliere din Târgu Neamț și Iași, care au evidențiat portul tradițional românesc, arhitectura satului Urecheni, precum și unele obiceiuri ale locului. De asemenea, expoziția a cuprins obiecte de uz casnic, cum ar fi chiua, oalele și castroanele de lut, olărețe cu motive florale locale, dar și obiecte folosite la țesutul covoarelor, ca melița, războiul de țesut, vârtelnița, letca, râșchitoarea. Un alt spațiu al expoziției a fost dedicat lucrurilor mai puțin cunoscute printre țăranii de altădată, deoarece ele se găseau și se procurau mai greu, cum ar fi primele aparate radio, obiecte de iluminat, ca opaițe, petromaxuri sau lămpi ce produceau curent, precum și medalii vechi oferite de statul român veteranilor de război.

‘Proiectul expoziției a prins rădăcini în anul 2007, când, împreună cu pr. paroh Grigore Andron, am mers pe la bătrânii satului Urecheni și am cerut informații despre viața țăranilor de dinaintea instaurării regimului comunist, dar și de după această perioadă. Observând că traiul lor nu a fost unul ușor și că unele obiceiuri și lucruri românești se pierdeau în modernismul actual, iar bătrânii noștri plecau la Domnul, unul câte unul, iar odată cu ei și tradițiile locului, am decis să colecționez cât mai multe obiecte care să reflecte viața satului de altădată. Cred că, prin restaurarea lucrurilor colecționate și prin scoaterea lor la lumină din podurile prăfuite, am trezit în inimile sătenilor un sentiment de patriotism natal, deoarece mulți dintre ei și-au dat seama de valorile pe care le aveau. Pe viitor, îmi doresc ca această expoziție să se transforme într-un mic muzeu sau măcar într-o expoziție permanentă, pentru ca lucrurile străbunilor noștri să-și spună poveștile, pline de tâlc, în fața a cât mai multor oameni ce iubesc satul românesc’, a declarat Constantin Cristian Andron, inițiatorul expoziției, masterand în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, secția Istorică.

‘Putem observa că titlul expoziției este foarte intuitiv, ne invită să participăm la mai multe planuri ale vieții, toate aflate însă sub patronajul Bisericii. La început, expoziția a fost gândită pentru tinerii parohiei, însă, în timp, am observat că cei mai mulți vizitatori provin dintre cei plecați la muncă în străinătate și, întrucât Biserica a fost tot timpul păstrătoare de tradiții, am crezut de cuviință că ea este mediul potrivit pentru acest gen de expoziție. Diversitatea obiectelor colecționate atrage un număr apreciabil de admiratori chiar și de alte confesiuni, ceea ce ne responsabilizează și mai mult. În acest sens, am dedicat spațiului bisericesc o mai mare atenție, expunând obiecte ca: veșminte cusute pe sac, strane vechi, cărți de cult, cruci din lemn, un analog din secolul al XIX-lea, un pahar de cristal folosit ca și potir și multe altele’, a declarat pr. paroh Grigore Andron.

Expoziția parohiei Urecheni a putut fi vizitată în ultimii doi ani și în cadrul taberei pentru tineri organizată de Mitropolia Moldovei și Bucovinei la Nemțișor. Având titlul ‘Colț de sat românesc’, expoziția a fost vizitată și admirată, astfel, de tineri din toate colțurile țării, dar și de către grupuri din Franța și Ucraina

Comentarii Facebook


Știri recente