Hram la Parohia Timișul de Sus din Protopopiatul Săcele

Credincioșii Parohiei Timiș, Protopopiatul Săcele, au avut bucuria să participe miercuri, 27 iulie, la hramul Bisericii ‘Sfântul Pantelimon’ din localitatea Timișul de Sus. Un sobor de preoți a oficiat Sfânta Liturghie pe o scenă amenajată lângă lăcașul de cult, iar Corul psaltic ‘Evloghia’ al Patriarhiei Române a dat răspunsurile la strană, informează „Ziarul Lumina”.

Situată la câțiva kilometri de orașul Brașov, Parohia Timiș se bucură de prezența a trei lăcașuri de cult pe raza acesteia, și anume Biserica ‘Sfântul Pantelimon’ din Timișul de Sus, Biserica ‘Sfântul Nicolae’ și ‘Sfântul Calinic de la Cernica’ din Timișul de Jos și Biserica ‘Sfânții Părinți Ioachim și Ana’ din Dâmbul Morii. Părintele paroh Gheorghe Constantin Neagovici oficiază slujbele religioase în cele trei lăcașuri de cult ale parohiei de pe raza a trei localități și coordonează lucrările de construcție și amenajare de la toate cele trei biserici. Enoriașii parohiei s-au adunat miercuri, 27 iulie, când l-am sărbătorit pe Sfântul Pantelimon, la biserica de lemn din Timișul de Sus pentru a se ruga la Sfânta Liturghie, pentru a-și pomeni înaintașii, pentru a se împărtăși cu Sfintele Taine și a se bucura de hramul lăcașului de cult. Soborul de preoți a fost condus de protopopul de Brașov, părintele Dănuț-Gheorghe Benga, și protopopul de Săcele, părintele Sorin Șerban. Alături de credincioșii parohiei, invitați din Brașov, Săcele și localitățile învecinate au venit la Timișul de Sus să se bucure de hramul bisericii de aici.

După Sfânta Liturghie, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru toți credincioșii din parohie care au trecut la cele veșnice.

Mijlocirea Sfântului Pantelimon

În cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie, protopopul Dănuț-Gheorghe Benga a vorbit credincioșilor despre viața deosebită a Sfântului Pantelimon, cel care ocrotește, vindecă trupește și îndrumă sufletește pe cei ce îl cinstesc în mod deosebit, fiind cunoscute minunile sale și ajutorul pe care îl oferă celor ce se închină icoanei și moaștelor sale. Părintele protopop a subliniat faptul că suferința creștinilor pornește de la lupta dintre binele cerut de Hristos și răul spre care este înclinată firea umană.

‘Ne întrebăm de multe ori de ce creștinii trebuie să sufere. Suferința a apărut odată cu căderea omului în păcat, când cosmosul, întreaga creație și implicit omul aveau să se îngroașe și să nu mai simtă prezența lui Dumnezeu așa cum o simțeau înainte de păcat. Prin urmare, se naște o suferință, o luptă între viața în Hristos și cea adamică, în păcat. De aici se naște suferința creștină. Lupta între viața păcătoasă și cea în Hristos este de fapt lupta între două existențe, ce are loc în inima noastră’, a spus părintele Benga.

La rândul său, protopopul Sorin Șerban a subliniat faptul că rugăciunile pe care credincioșii le adresează Sfântului Pantelimon sunt răsplătite cu daruri de la Dumnezeu, prin mijlocirea celui cinstit la această sărbătoare.

‘Prin participarea noastră la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon am cerut ajutor, har și binecuvântare de la Părintele Ceresc, prin mijlocirea sfântului. Am cerut mai cu seamă darul vindecării sufletești și trupești, al vindecării suferinței noastre pe care toți o avem, mărturisindu-ne astfel neputințele noastre și dorința ca harul Duhului Sfânt lucrător în noi să aducă roade faptelor noastre în lumea în care trăim’, a spus părintele Șerban.

Lucrări de construcție

La final, părintele paroh Gheorghe Constantin Neagovici a mulțumit tuturor celor care au sprijinit organizarea sărbătorii și sunt mereu alături de parohie și de lucrările care se desfășoară la bisericile de aici. De asemenea, părintele Neagovici a mărturisit faptul că ocrotirea Sfântului Pantelimon a determinat mulți oameni să vină aici și să-l cinstească pe sfânt.

‘Nu mică mi-a fost mirarea să văd că mulți oameni care au trecut pe aici și au văzut icoana Sfântului Pantelimon au dorit să se închine în biserica noastră și au mărturisit că au simțit ajutorul sfântului în mari nevoi, în boli și necazuri’, a spus părintele paroh.

Întregul sobor de preoți împreună cu credincioșii au înconjurat biserica, purtând icoana Sfântului Pantelimon. În cele patru laturi ale bisericii s-au rostit ectenii pentru cei vii și pentru cei adormiți și s-a cântat troparul sfântului ocrotitor.

Hramul bisericii s-a încheiat cu o agapă frățească, la care au participat toți credincioșii prezenți și invitații din alte comunități.

Biserica ‘Sfântul Pantelimon’ din Timișul de Sus a fost construită în perioada 2000-2005. Primele slujbe religioase au fost oficiate aici în 2005. În prezent, se lucrează la pictarea catapetesmei bisericii și la unele amenajări interioare. Un alt lăcaș de cult din parohie situat în Dâmbul Morii se află în plină construcție. ‘Avem nevoie de ajutor să construim acoperișul și să facem un subsol tehnic, în care să așezăm centrala termică. Nădăjduim că oamenii vor fi alături de noi și ne vor sprijini’, ne-a spus părintele paroh. Cel de-al treilea lăcaș de cult a fost construit în aceeași perioadă, astfel încât întinderea geografică a parohiei să nu reprezinte o problemă pentru enoriași.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…