Hram la Parohia Codlea I din Protopopiatul Bran-Zărnești

La poalele Măgurii Codlea a fost mare sărbătoare cu ocazia prăznuirii Sfinților Ardeleni, apărători ai Ortodoxiei în veacul al XVIII-lea. Biserica Parohiei ortodoxe Codlea I, veche de 227 de ani, s-a umplut de credincioși, veniți cu multă evlavie să participe la hramul sfântului lăcaș.

Totodată, joi, 21 octombrie, s-a împlinit un an de la resfințirea bisericii de Înalt Preasfinitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, când a dăruit sfântului lăcaș și al doilea hram, ‘Sfinții Cuvioși Visarion Sarai, Sofronie de la Cioara, Sfântul Mucenic Oprea Nicolae și Sfinții Preoți Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel’, alături de hramul ‘Înălțarea Domnului’.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele protopop iconom stavrofor Gheorghe Colțea, protopopul de Bran-Zărnești, înconjurat de un sobor de 11 preoți, alături de preoții din parohie, Gheorghe Cioacă și Ion Cioacă.

În cuvântul său, părintele protopop Gheorghe Colțea a vorbit despre darul sfințeniei ca dar al lui Dumnezeu oferit oamenilor spre mântuirea lor. ‘Sfințenia – a spus părintele protopop – este a acelora care doresc mântuirea în Împărăția lui Dumnezeu.

A fi sfânt înseamnă a te lepăda de păcate. Sfinții nu sunt departe de noi, ei sunt în lumea noastră, dar, pentru ca să iei Împărăția lui Dumnezeu, trebuie să te lupți așa cum s-au luptat Sfinții Ardeleni. Lumea este a lui Dumnezeu, nu a diavolului. Este a lui Dumnezeu pentru că este o lume de sfinți. Este o mare bucurie pentru noi, credincioșii ortodocși, că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a rânduit, în calendar, sărbătoarea Sfinților Ardeleni care sunt prietenii noștri, mijlocitorii noștri și rugători pentru noi înaintea Prea Sfintei Treimi’, a spus părintele protopop Gheorghe Colțea.

În continuarea cuvântului de învățătură, părintele protopop de Bran-Zărnești a remarcat faptul că ‘Biserica Ortodoxă este făcătoare de sfinți pentru că este biserica adevărului. Cu mână tare și cu braț înalt au fost binecuvântați moșii și strămoșii noștri de Dumnezeu, de aceea au devenit sfinți’.

Dezvelirea bustului preotului Iosif Comănescu

În numele credincioșilor participanți la sfântul hram, părintele paroh Ion Cioacă a mulțumit părintelui protopop și preoților slujitori pentru participarea la sărbătoarea prilejuită de hramul bisericii. Printre altele, a subliniat faptul că biserica Parohiei Codlea I, construită în anul 1783, este un dar al lui Dumnezeu pentru credincioșii codleni, prin jertfa Sfinților Ardeleni. Pr. Ion Cioacă a adus în atenția credincioșilor șirul de preoți slujitori la sfântul altar de la construirea bisericii și până în prezent, împreună cu credincioșii care au devenit, prin jertfele lor, ctitori și binefăcători ai sfântului lăcaș. Astfel, părintele paroh a prezentat personalitatea preotului Iosif Comănescu, paroh între anii 1881 și 1922, om de cultură, deputat sinodal în

sinodul de la Sibiu din acea vreme, membru al Societății ‘ASTRA’, cel ce a scris prima monografie a localității Codlea și a făcut parte din delegația care, în 1892, a semnat ‘Memorandumul’.

Cu ocazia hramului, a fost dezvelită statuia bust a preotului Iosif Comănescu executată de Petrică Buhnici, directorul Casei de Cultură a Municipiului Codlea, aceasta fiind amplasată în fața lăcașului de cult, pe un soclu din marmură. De asemenea, s-a săvârșit Parastasul pentru ctitorii sfintei biserici și s-au împărțit daruri credincioșilor.

Comentarii Facebook


Știri recente