Hram la parohia bucureșteană Doamna Oltea

Sute de bucureșteni au participat ieri, 14 octombrie 2011, la hramul Parohiei Doamna Oltea, din Protoieria II Capitală, și pentru a se închina la racla cu veșmântul Cuvioasei Parascheva, donat în 2001 bisericii de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, informează „Ziarul Lumina”.

Sărbătoarea hramului a început cu slujba Aghesmei mici, scoaterea raclei cu veșmântul Sfintei Parascheva și așezarea lui în monumentul din incinta curții bisericii. Aici, credincioșii au venit cu evlavie și au sărutat acest veșmânt al Cuvioasei Maicii Parascheva și s-au rugat sfintei pentru mijlocire. Au urmat Acatistul Cuvioasei, Vecernia și Litia, după care veșmântul a fost readus în biserică, sub baldachinul din partea dreaptă a bisericii, lângă altar. În ziua praznicului, dimineața, veșmântul a fost reașezat afară, iar apoi Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți, protos fiind părintele Vladu Nicolae, secretarul Protoieriei II Capitală și delegatul Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a evidențiat în cuvântul de învățătură puterea pocăinței și a faptelor de dragoste față de Dumnezeu.

După Sfânta Liturghie, au fost pomeniți ctitorii bisericii și au fost împărțite 400 de pachete pentru cei aflați în nevoi. „Parohia Doamna Oltea, așa cum spunea Preafericitul Părinte Patriarh, a cunoscut suferința crucii și bucuria învierii, pentru că a fost o parohie văduvită de biserică și de casa parohială timp de 14 ani, în regimul comunist. După anul 1990, părintele de vrednică pomenire Alexandru Armand Munteanu a reconstruit biserica și a readunat credincioșii în jurul acestei parohii care are hramul principal Sfânta Cuvioasă Parascheva. Avem o tradiție în parohia noastră, ca la hramuri și la sărbătorile mari să oferim pachete celor nevoiași. Anul acesta am pregătit 400 de alimente, care au fost binecuvântate după slujba Parastasului, când au fost pomeniți ctitorii bisericii noastre, părintele Alexandru Armand Munteanu și Alina Maria, una dintre fiicele sale, care din nefericire a trecut acum două luni la Domnul, la vârsta de numai 25 de ani”, a precizat părintele paroh Mihai Cristian Popescu.

În cursul după-amiezii de ieri, credincioșii au continuat să se închine la veșmântul Cuvioasei Parascheva, care devin mărturisitori ai puterii harului lui Dumnezeu și ai minunilor ocrotitoarei Moldovei și a întregii țări , după cum a arătat părintele Nicolae Vladu.

Comentarii Facebook


Știri recente