Hram la Mănăstirea vâlceană Pătrunsa

În Duminica Femeilor Mironosițe, zi în care este prăznuit și Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, Mănăstirea vâlceană Pătrunsa și-a serbat hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu preacuviosul părinte arhimandrit Vartolomeu Androni, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Oltenia.

Mănăstirea Pătrunsa este situată în comuna Bărbătești, județul Vâlcea, la șapte kilometri depărtare de sat. Biserica veche, cu hramul ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’, a fost construită în 1740 de către episcopul Climent al Râmnicului, care a ridicat lăcașul de cult în locul în care a fost născut de mama sa, Paraschiva Modoran, din Pietrarii de Jos.

Schitul a fost distrus în urma căderii unei stânci, fiind refăcut în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea de postelnicul Dumitru, protopopul Pietraru și postelnicul Ion Bărbătescu, foarte probabil urmași și ucenici ai episcopului Climent.

În anul 1895, schitul a fost părăsit și lăsat fără slujitori. A fost readus la viață între anii 1934 și 1935 și resfințit în ziua de 23 august 1936, prin truda ieromonahului Veniamin Grigorescu. Actuala construcție datează din secolul XIX. Pictura este realizată în stil brâncovenesc, cu frecvente influențe populare.

Între anii 2002 și 2006, în incinta mănăstirii s-a ridicat o nouă biserică închinată Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan. A fost sfințită la data de 20 august 2006 de către IPS Teofan, pe atunci Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, și IPS Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului. În mănăstire viețuiesc peste 40 de monahi, în frunte cu protosinghelul Varsanufie Gherghel.

Comentarii Facebook


Știri recente