Hram la Mănăstirea Sihla

Duminică, 24 iunie 2012, zi ce a coincis în Biserica noastră cu prăznuirea Nașterii Sf. Ioan Botezătorul, Mănăstirea Sihla și-a serbat primul dintre cele trei hramuri din cursul unui an. În după-amiaza de sâmbătă, pelerini din toate colțurile țării, legați sufletește de Mănăstirea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla și de locul în care s-a nevoit părintele Paisie Olaru, au împânzit curtea și au umplut arhondaricul mănăstirii, informează „Ziarul Lumina”.

Sărbătoarea a debutat liturgic cu Privegherea de sâmbătă seara, oficiată în paraclisul de vară al mănăstirii. Slujba, ce a reunit Vecernia, Litia și Utrenia, a fost săvârșită de un frumos sobor de slujitori, alcătuit atât din părinți ai Mănăstirii Sihla, cărora li s-au adăugat și alții, precum părintele Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor și starețul Mănăstirii ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din Iași, și părintele Chesarie Codreanu, starețul Mănăstirii Dobrovăț, de lângă Iași.

A doua zi, sărbătoarea a continuat cu Sfânta Liturghie, la care au participat aproximativ o mie de pelerini. În cuvântul de învățătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, părintele Nichifor Horia a vorbit despre coincidența fericită dintre tema Duminicii a 3-a după Rusalii, în care Mântuitorul Hristos ne îndeamnă să nu cădem pradă grijilor vieții, și pomenirea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, un prooroc care a trăit având ca singură grijă pregătirea venirii Mântuitorului Hristos în lume.

Părintele Nichifor a explicat credincioșilor că evanghelia Duminicii a 3-a după Rusalii ne îndeamnă la echilibru și la înmulțirea credinței: ‘Noi suntem datori să lucrăm, ca să nu fim altora povară, ci să putem noi să ajutăm pe alții. E greșit însă a ne pune nădejdea numai în cele ale lumii și numai în forțele proprii. Astăzi vorbim prea mult despre griji, despre stres, tocmai pentru că nu avem suficientă credință în grija lui Dumnezeu față de toată făptura Sa. E adevărat, lumea de astăzi ne predispune la o gândire autonomă, chiar atee, dar noi trebuie să fim puternici și să rezistăm. Să ne așezăm din timp în timp la umbra mănăstirilor și a sfinților care au rodit din ele. Să învățăm arta credinței și a rugăciunii de la cuvioșii părinți și de la bunii noștri creștini. Iar aceste sfaturi se adresează mai ales celor care locuiesc în orașe, unde grijile sunt mai mari. Încercați să lucrați așa cum o faceți acum, dar înlocuiți gândurile, grijile, stresul cu rugăciunea și nădejdea în Domnul!’. În încheiere, starețul Mănăstirii ‘Sfinții Trei Ierarhi’ a mai vorbit despre exemplul oferit Bisericii de Sfântul Ioan Botezătorul și de drepții săi părinți, Zaharia și Elisabeta.

Următorul hram, pe 6 august

La finalul Sfintei Liturghii, s-au împărtășit peste o sută de credincioși, atât aceștia, cât și ceilalți prezenți putând apoi să se închine la o părticică din moaștele Sfântului Ioan Botezătorul, prezente în mănăstire de peste 270 de ani.

Sărbătoarea de la Sihla s-a încheiat cu o agapă la care au fost invitați toți pelerinii. Indiferent că au preferat pachete cu hrană, dinainte pregătite, ori că s-au așezat la mesele ce aproape au umplut curtea, părinții de la Mănăstirea Sihla s-au asigurat că nimeni din cei veniți la hram nu pleacă acasă fără să se împărtășească și din bucuria mâncării făcute cu dragoste și binecuvântare.

Părintele Pahomie Catană, starețul Sihlei, a spus: ‘Organizarea unui asemenea hram nu este un lucru deloc ușor, însă nu se compară cu bucuria rugăciunii împreună. Avem conștiința că noi suntem cei câștigați când, în Liturghie, rugăciunii noastre nevrednice se adaugă și rugăciunile pelerinilor veniți de departe. Inspirați de sfinți și de părinții cu viață sfântă ce au trăit pe aceste meleaguri, am învățat că nici o bucurie nu se compară cu împreună-rugăciunea și că nici un efort nu e prea mic pentru a o dobândi’.

Următorul hram al Mănăstirii Sihla va fi pe data de 6 august, de ziua Schimbării la Față a Mântuitorului, iar al treilea în ziua următoare, pe 7 august, când biserica noastră o pomenește pe Sfânta Teodora de la Sihla. În aceste două zile sunt așteptați la Sihla peste 3.500 de pelerini.

Tot duminică, părintele Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, a vizitat Schitul ‘Sfântul Daniil Sihastrul’, păstorit de părintele Meletie Muntianu, aflat în munte, la o distanță de 4 km de Sihla, iar la întoarcere spre Iași a poposit și la Schitul Țibucani, păstorit de părintele Hrisostom Filipescu.

Comentarii Facebook


Știri recente