Hram la Manastirea Secu

Manastirea Secu este una din putinele locasuri monahale cu hramul Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul. Vatra de sihastrie cu o bogata traditie spirituala, manastirea isi are inceputul in anul 1602. Ctitorul ei, Nestor Ureche, tatal cunoscutului cronicar Grigore Ureche, reinnoieste din temelie schitul lui Zosima, transformandu-l in manastire apoi in necropola a familiei sale. Pentru o perioada, aceasta manastire a adapostit scoala monahala in care s-au pregatit vestiti carturari si ierarhi.

Manastirea a fost reinnoita si in perioada Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

Manastirea Secu are un bogat tezaur cu obiecte de patrimoniu: manuscrise, tiparituri, odoare de metal si parti din moastele a zece sfinti, printre care Sf. M. Mucenic Gheorghe, Sf. M.M. Pantelimon, Sf. M.M Haralambie, Sf. Ioan Gura de Aur, Sf. Arhid. Stefan, Cuv. Grigorie Decapolitul, o bucatica din lemnul Sfintei Cruci si chivotul in care s-au pastrat moastele Sf. Ioan Botezatorul.

In aceasta zi de hram a Manastirii Secu, slujba Vecerniei si Litiei, precum si slujba Sfintei Liturghii vor fi oficiate aici de un sobor de preoti si diaconi vietuitori ai sihastriei, in frunte cu Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente