Unul dintre cele mai cunoscute așezăminte monahale din București, Mănăstirea Plumbuita, își va sărbători vineri hramul, de praznicul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Ctitorie a domnitorului Petru cel Tânăr, în secolul al XVI-lea, așezământul monahal a marcat viața religioasă și politică din Țara Românească.
„Mănăstirea este legată de Colentina. Atunci când armata lui Matei Basarab a învins armata lui Iliaș Vodă domnitorul l-a întrebat pe comandantul oștii ‘unde l-ai biruit’ și răspunde ‘Colontina’ pentru că aici la Plumbuita fiind râul Plumbuita era mlaștină și în mlaștină a fost biruit Iliaș Vodă”, a declarat pentru TRINITAS TV Arhim. Visarion Marinescu, starețul Mănăstirii Plumbuita.
Situată într-o poziție strategică, la ieșirea din București pe un mic deal de pe malul râului Colentina, mănăstirea a avut și un important rol important în apărarea orașului. În anul 1573, la Mănăstirea Plumbuita s-a înființat prima tiparniță din București.
Mănăstirea Plumbuita din Capitală adăpostește părticele din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae și ale Sfinților Mucenici Gheorghe, Pantelimon și Ioan cel Nou de la Suceava.