Hram la Mănăstirea Plumbuita din București

Cu ocazia praznicului Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, Mănăstirea Plumbuita din București își va sărbători mâine, 24 iunie, hramul. Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, informează TRINITAS TV.

Ctitorie a domnitorului Petru cel Tânăr, în secolul al XVI-lea, așezământul monahal a marcat viața religioasă și politică din Țara Românească. Situată într-o poziție strategică, la ieșirea din București pe un mic deal de pe malul râului Colentina, mănăstirea a jucat un rol important în apărarea orașului.

Atât încăperea de la subsol cât și cele câteva chilii situate mai înspre partea dinspre spatele mănăstirii, care au ferestre micuțe specifice garnizoanelor militare „pregătite pentru flintele ostașilor”, dovedesc rolul ei de cetate de apărare: „Mănăstirea Plumbuita a fost o cetate de apărare. A fost construită în partea de răsărit a Bucureștiului ca să apere poarta de intrare în oraș”, a spus părintele arhimandrit Visarion Marinescu, starețul mănăstirii Plumbuita.

În anul 1573 la Mănăstirea Plumbuita s-a înființat prima tiparniță din București: „La Mănăstirea Plumbuita a viețuit un călugăr tipograf, Lavrentie, care a tipărit prima carte din București prin anul 1582”. Exemplare din cărțile tipărite aici se află la Muzele din Cluj, Londra și la Sofia, după cum a mai spus părintele stareț.

Mănăstirea Plumbuita din Capitală adăpostește fragmente din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae și ale Sfinților Mucenici Gheorghe, Pantelimon și Ioan cel Nou de la Suceava.

Comentarii Facebook


Știri recente