Hram la Mănăstirea Izvorul Mureșului

Mănăstirea Izvorul Mureșului și-a serbat hramul închinat Adormirii Maicii Domnului, duminică, 15 august, informează „Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania. Sărbătoarea a început de sâmbătă seara, odată cu slujba Vecerniei cu Litie și continuată cu Prohodul Maicii Domnului, Utrenia și Sfânta Liturghie de noapte. Mănăstirea a fost ridicată între anii 1996 și 2000 prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Ioan, ctitorul și arhitectul întregului așezământ monahal și a fost sfințită de Părintele Patriarh Teoctist.

La această primă parte, în desfășurarea hramului, care a debutat de sâmbătă seara, au participat Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioan, înconjurat de un sobor de preoți de la mănăstirile din Eparhia Harghitei și Covasnei, în prezența unui număr mare de credincioși din cele două județe, precum și din alte părți ale țării. A doua zi, de dimineață, preoții slujitori au oficiat pentru credincioșii prezenți Taina Sfântului Maslu, sfințirea apei și Acatistul Adormirii Maicii Domnului.

A urmat Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de Înaltpreasfințitul Ioan, Arhiepiscop al Episcopiei Covasnei și Harghitei, alături de un sobor de 26 de preoți, iar răspunsurile la strană au fost date de corul Catedralei episcopale din Miercurea Ciuc și de corul Bisericii Întorsura Buzăului. Între credincioșii prezenți s-au numărat și reprezentanți ai autorităților centrale de stat, reprezentanți ai Armatei, Poliției, Jandarmeriei, primari ai localităților românești din zonă și din județul Covasna, precum și un număr mare de pelerini din diferite zone ale țării, pentru care a devenit o tradiție prezența la hramul Mănăstirii Izvorul Mureșului.

Darul de mare preț făcut creștinilor

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a adresat tuturor celor prezenți un cuvânt de învățătură despre semnificațiile duhovnicești ale acestei mari sărbători creștine: ‘Sărbătoarea de astăzi este ziua ștergerii lacrimilor celor ale căror mame au fost așezate sub glia sfântă a neamului nostru românesc. Prin trecerea la cele veșnice, Maica Domnului a devenit Maica noastră a tuturor și mai ales a celor care nu mai au mame în lumea aceasta, iar lor Maica Domnului le șterge lacrimile durerii și ale despărțirii. (…) Preasfânta Fecioară Maria este darul de mare preț pe care Mântuitorul nostru Iisus Hristos l-a făcut creștinilor. Dacă prin Moise poporul lui Israel a primit Tablele Legii, omenirea, prin Preacurata Fecioară Maria, a primit pe Fiul lui Dumnezeu întrupat. (…) De asemenea, dacă despre Sfântul Ioan Botezătorul, Mântuitorul Iisus Hristos a mărturisit că este cel mai mare bărbat născut din femeie pentru motivul că L-a arătat poporului lui Israel ca Mielul lui Dumnezeu Care ridică păcatele lumii, ce vom putea spune noi despre Maica Domnului, care nu doar L-a arătat lumii pe Hristos, ci s-a făcut scară a Fiului lui Dumnezeu? De aici și cinstea pe care noi o acordăm Maicii Domnului.(…) Sfânta Biserică o numește în rugăciunile ei ‘Rai Cuvântător’ pentru aceea că L-a ținut în brațe pe Hristos, iar unde este Hristos, acolo este Raiul. Dacă este mare responsabilitatea mamelor creștine când aduc pe lume fii sau fiice și îi cresc cu grijă, cu nopți nedormite și multe lacrimi, oare câtă responsabilitate a avut Maica Domnului știind că ține pe brațele sale pe Fiul lui Dumnezeu? (…) Fericiți și binecuvântați de Dumnezeu sunt toți cei care astăzi ați auzit glasul Mântuitorului Iisus Hristos Care v-a chemat să luați parte la prohodirea Maicii Sale’, a arătat în cuvântul de învățătură Înaltpreasfinția Sa.

După cuvântul de învățătură al Înaltpreasfințitului, protopopul de Miercurea-Ciuc, pr. Vizoli Gligore, a adresat un cuvânt de mulțumire ierarhului, pentru prezența în mijlocul preoților, credincioșilor și monahilor prezenți la hram și după care s-a săvârșit un parastas pentru pomenirea ctitorilor și binefăcătorilor acestei mănăstiri care au trecut la cele veșnice. În încheiere, obștea mănăstirii a oferit o agapă creștinească tuturor celor prezenți la hram.

Înaltpreasfințitul Ioan, ctitorul și arhitectul Mănăstirii Izvorul Mureșului

Mănăstirea Izvorul Mureșului, cu hramul ‘Adormirea Maicii Domnului’, a fost ridicată între anii 1996 și 2000 prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Ioan, ctitorul și arhitectul întregului așezământ monahal.

Pe 15 august 2000 a avut loc sfințirea bisericii de către părintele patriarh Teoctist, înconjurat de un sobor de episcopi și preoți. Sfânta Biserică este construită în formă de cruce, în spiritul arhitecturii muntenești a epocii de înflorire, din timpul domniilor lui Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu.

Este pictată în tehnica frescă, în stil neo-bizantin. Catapeteasma bisericii este sculptată din lemn de păr sălbatic. Icoanele de pe catapeteasmă sunt pictate în atelierul mănăstirii. Corpul de chilii al maicilor domină prin mărimea și forma arcelor în stil brâncovenesc, având și un paraclis închinat Sfântului Ioan Botezătorul. Holurile clădirii sunt pictate în tehnica frescă, fiind împodobite cu scene legate de istoria laică și istoria bisericească. Mănăstirea este un așezământ de maici cu viața de obște, care se străduiesc să împletească armonios rugăciunea și ascultarea. Obștea celor 25 de maici, sub îndrumarea maicii starețe Miriam Oprea și a părintelui duhovnic Emanuel Manța, țin candela aprinsă a rugăciunii și trudesc zilnic la întreținerea și înfrumusețarea sfintei mănăstiri.

Comentarii Facebook


Știri recente

La hramul istoric al Catedralei Patriarhale va fi proclamată canonizarea Sf. Cuv. Teofana Basarab | Programul manifestărilor

Catedrala Patriarhală îşi serbează în 21 mai hramul istoric dedicat „Sfinților Împărați Constantin și Elena”.  Între manifestările organizate este cuprinsă proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab. Detalii despre viaţa sfintei, aici. Programul integral: Proclamarea canonizării…