Hram la Mănăstirea Feredeu

Situată în podgoria Aradului, Mănăstirea Feredeu din Protopopiatul Lipova, purtând hramul Sfântului Prooroc Ilie, a primit, ca în fiecare an, vizita Înalt Preasfințitului Timotei, Arhiepiscopul Aradului, informează „Ziarul Lumina”. Înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, chiriarhul a oficiat Sfânta Liturghie în prezența unui număr mare de pelerini, veniți din împrejurimi sau mai de departe, a autorităților locale și a reprezentanților unor culte religioase.

În cuvântul de învățătură rostit, sub genericul ‘omul lui Dumnezeu’, potrivit recunoașterii contemporanilor în cuvinte redate de însăși Sfânta Scriptură (III Regi 17, 24), Înalt Preasfinția Sa a făcut referire la marea lucrare a proorocilor Vechiului Testament de veghere asupra credinței adevărate și dreptății în lume, de asemeni asupra trebuințelor poporului în vremuri de strâmtorare sau neajunsuri. ‘Viața Sfântului Prooroc prăznuit arată vrednicia acestuia în sensul menționat, pentru care a și fost încununat cu înălțarea minunată la cer. Imnul principal al zilei, între altele, îl numește ‘temeiul proorocilor și al doilea mergător al venirii lui Hristos’ și ca pe unul ce ‘bolile gonește și pe cei leproși curățește… și celor ce îl cinstesc le izvorăște tămăduiri’. Apostolul zilei (Iacob 5) este citit și la Taina Sfântului Maslu, căreia îi este închinat întregul an în Biserica noastră, iar Evanghelia (Luca 4) amintește zicerea: ‘doctore, vindecă-te pe tine însuți!’, cu privire și la virtuțile profetului Ilie și ale lui Elisei, ucenicul său, vindecători trupești și sufletești ai celor din vremea lor, bucurându-se, pentru mijlocirile lor, chiar de un cult popular. De aceea multe biserici și mănăstiri sunt închinate Sfântului Ilie, între care în Eparhia Aradului, Feredeul, în Arhiepiscopia Timișoarei, Izvorul Miron-Românești și mănăstirea de la Dobrești, ctitorie a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, și Izvorul de la Vasiova, în Episcopia Caransebeșului’, a arătat IPS Timotei.

În încheierea praznicului, arhim. Ilarion, starețul sfintei mănăstiri, a mulțumit ierarhului pentru participare și pentru întreaga purtare de grijă arătată cu consecvență soborului și nevoilor mănăstirii, de asemenea, clericilor prezenți, pelerinilor care cercetează acest binecuvântat așezământ monahal.

Comentarii Facebook


Știri recente