Hram la Mănăstirea Dobric din județul Bistrița-Năsăud

Sfântul Apostol și Evanghelist Luca este ocrotitorul spiritual al paraclisului Mănăstirii Dobric din județul Bistrița-Năsăud, prilej cu care marți, 18 octombrie, Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, a slujit aici Sfânta Liturghie, după cum informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

La slujbă a luat parte și protopopul de Beclean, pr. Doru Zinveliu, alături de preoții din cuprinsul protoieriei, având în vedere că tot atunci a avut loc ședința preoțească de toamnă la nivelul Protopopiatului Beclean. Prezidate de IPS Andrei, lucrările au început după Sfânta Liturghie, la finalul căreia Părintele Mitropolit a vorbit despre Sfântul Evanghelist Luca și despre exemplul pe care îl constituie pentru toți preoții de astăzi, propovăduitori ai Evangheliei lui Hristos.

Și pentru că tema conferințelor preoțești de toamnă este fenomenul sectar, misiunea clericilor capătă o dimensiune mai mare atunci când e vorba de acest lucru, a arătat IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. ‘Conferința de astăzi are un titlu cu semnul întrebării: ‘Neoprotestantismul, o cale de îmbogățire a credinței sau de relativizare?’ Cred că cea de-a doua alternativă, relativizarea credinței, este potrivită pentru felul în care creștinismul, din lucrarea potrivnicului la un moment dat, s-a dispersat’, a spus IPS Mitropolit.

La evenimente a participat și inspectorul școlar general al județului Bistrița-Năsăud, Vasile Marc, care s-a referit la legătura dintre Biserică și Școală, preot și dascăl, între care nu trebuie să lipsească nicicând comuniunea.

Sărbătoare la Centrul de Creație și Cercetare

Din 2005, Centrul de Creație și Cercetare ‘Sfântul Evanghelist Luca’ al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca desfășoară o activitate intensă pentru formarea artiștilor în spațiul Ortodoxiei românești, propunându-și inițierea unui program de reconstituire și revigorare a formei bizantine.

‘Din 2005 s-au desfășurat peste 25 de proiecte care au fost publicate în Cluj sau Bistrița, cât și expoziții exterioare, interioare într-un spațiu al Facultății de Teologie Ortodoxă, cu susținerea vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu și a decanului facultății, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă. În același spațiu avem și o mică colecție de lucrări iconografice și cu mesaj sacru, care reprezintă un mic muzeu care va deveni un muzeu de referință’, a spus coordonatorul centrului, asist. univ. Marius Ghenescu. Aici, viitorii artiști au ocazia să deprindă cât mai multe tehnici, pe linii diverse: icoană bizantină, de tradiție și modernitate, ilustrație de carte, arte textile, sculptură.

Prăznuirea hramului capelei Spitalului Județean

Capela ‘Sfântul Luca’ a Spitalului Județean Cluj-Napoca și-a serbat hramul marți, 18 octombrie. Paraclisul a fost amenajat într-o clădire ridicată în 1896. A funcționat ca biserică de spital până în timpul comunismului, când a fost transformată în morgă. După Revoluție, locul a fost restaurat, revenindu-se la statutul de biserică. Părintele Andrei Oros s-a ocupat de reamenajarea capelei, între 1990 și 2001. Un an mai târziu, a fost numit preot slujitor aici pr. Ioan Cosma. Îngrijindu-se de lăcașul de rugăciune, noul preot a făcut demersuri pentru a-l reabilita, a schimbat iconostasul, a înnoit mobilierul, ușile, policandrul și alte obiecte de cult.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…