Hram la Mănăstirea Dobrești, județul Timiș

La Mănăstirea Dobrești, Protopopiatul Lugoj, a fost sărbătorit unul din hramurile lăcașului de cult închinat Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, prăznuit sâmbătă, 2 iulie, după cum informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat. Cu binecuvântarea IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

La începutul lucrărilor de zidire a Mănăstirii Dobrești, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a binecuvântat ca hramurile mănăstirii să fie ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’, ‘Sfântul Ilie Tesviteanul’ și ‘Sfântul Ștefan cel Mare’. În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Paisie a prezentat viața, activitatea și credința domnitorului Ștefan cel Mare, arătând că Biserica l-a canonizat pentru faptele sale de vitejie, pentru că și-a apărat neamul, țara și nu în ultimul rând credința ortodoxă. De asemenea, a accentuat că dacă alte țări de atunci au fost transformate în pașalâcuri turcești, Moldova și-a păstrat neatinse hotarele și credința ortodoxă. ‘Ștefan cel Mare, numit de papa Sixt al IV-lea al Romei ‘atlet al lui Hristos’, este cel care, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu înțelepciunea sa de strateg și cu dragostea de pământul românesc a stat împotriva unui Imperiu Otoman în expansiune și cu puțină oaste a reușit să păstreze granițele Moldovei și credința ortodoxă neatinsă, iar după fiecare victorie a înălțat o biserică sau o mănăstire ca semn de recunoștință pentru ajutorul pe care l-a primit de la Bunul Dumnezeu. De aceea, trebuie să prețuim pe cei dinaintea noastră, să stăm cu fruntea sus, pentru că avem ce să arătăm lumii, să stăm drepți, căci așa au stat și înaintașii noștri și să cerem ajutorul Maicii Domnului, sfinților români și tuturor sfinților, care știm că au găsit trecere înaintea lui Hristos Domnul nostru’, a arătat Preasfinția Sa.

Prezență numeroasă la hramul mănăstirii

La Sfânta Liturghie săvârșită de PS Episcop-vicar Paisie Lugojanul au participat: părintele protopop de Lugoj, Ioan Cerbu, starețul Mănăstirii Dobrești, Matei Buliga, starețul Mănăstirii Săraca, Clement Vântu, stareța Mănăstirii Luncanii de Sus, stavrofora Filoteea Nistor, preoți și diaconi de la parohiile timișorene și din parohiile învecinate. De asemenea, au mai participat reprezentanți ai autorităților locale, membri ai Asociației ‘Ștefan cel Mare’ și credincioși din parohiile învecinate, care au venit în număr mare pentru a se bucura și a lua har de la acest mare sfânt român. Răspunsurile liturgice au fost date de Liga Tinerilor Creștini Ortodocși Români – filiala Lugoj, condusă de Alina Bogoevici. Mulți credincioși, tineri și copii s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos, arătând prin aceasta grija pentru suflet și dragostea lor pentru Dumnezeu. Evenimentul s-a încheiat într-o atmosferă de frățească dragoste, cu o agapă creștină și cu dorința de reîntâlnire în această vatră creștinească.

Comentarii Facebook


Știri recente