Hram la Mănăstirea Ciolpani din Episcopia Romanului, ocrotită de Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor

Mii de credincioși sunt așteptați mâine, 18 iulie 2009, la Mănăstirea Ciolpani din Episcopia Romanului, pentru a serba hramul Sfântului Emilian de la Durostor, ocrotitorul așezământului monahal din apropierea orașului băcăuan Buhuși. De altfel, sărbătoarea din fiecare an, din 18 iulie, a devenit deja o tradiție, atât pentru localnici, cât și pentru pelerinii care vin din diferite zone ale țării pentru a se ruga sfântului dobrogean.

„Anul acesta este al unsprezecelea când această oază de spiritualitate ortodoxă, în care își găsesc alinare sufletească mii de credincioși și pelerini, își serbează patronul spiritual. Și acum, ca în fiecare an, soborul de maici, care trăiesc și slujesc în această mănăstire, s-a pregătit așa cum se cuvine pentru a cinsti pe sfântul ocrotitor și pentru a veni în întâmpinarea pelerinilor care vor fi prezenți la slujba de Priveghere și la Sfânta Liturghie”, a explicat părintele Constantin Gherasim, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Romanului.

Sărbătoarea va fi încununată de o slujbă arhierească, oficiată de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Mănăstirea a fost redeschisă în anul 1991, cu osteneala maicilor și a arhimandritului Emilian Panait, starețul Mănăstirii Runc și duhovnicul maicilor de la Ciolpani.

„Un eveniment deosebit în această zi va fi lansarea unei cărți pe care soborul de maici, cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, a editat-o ca omagiu adus părintelui Emilian Panait, cel care a luptat și a reușit să readucă această mănăstire la dimensiunea ei consacrată, de prim rang în cadrul Eparhiei Romanului și, de ce nu, în întreaga Mitropolie a Moldovei și Bucovinei”, a mai adăugat părintele Constantin Gherasim.

Sfințirea bisericii mari cu hramul „Sfântul Mucenic Emilian” s-a făcut la 21 septembrie 1997, iar de atunci, în fiecare an, la 18 iulie, creștinii vin aici să-l serbeze pe Sfântul Emilian. Mănăstirea Ciolpani, unul dintre locurile de pelerinaj consacrate din județul Bacău, este amplasată la circa 5 km de orașul Buhuși, într-un cadru natural deosebit, și este singurul lăcaș de rugăciune din țară ce poartă hramul acestui martir, care a trăit și a murit pentru credința în Hristos în secolul al IV-lea, informează un comunicat de presă al Episcopiei Romanului.

Primul schit de pe aceste locuri a fost ctitorit de sulițașul Ciolpan, călugărit aici, și de la care se trage și numele schitului. În 1730, medelnicerul Teodor Cantacuzino a construit o bisericuță din lemn de stejar, care există și astăzi în cimitirul mănăstirii, ca monument istoric.

Sfântul Emilian de la Durostor este un martir dobrogean care face parte din protomartirii Bisericii noastre, ceea ce denotă că avem un creștinism apostolic. Așadar, prăznuirea martirului amintește de tradiția apostolică a creștinismului românesc. În ultimul timp, acest martir a început să fie prăznuit din ce în ce mai mult. Datorită faptului că s-a amplificat cultul acestui sfânt în ultimii ani, mai ales după 1990, Episcopia Romanului a propus Sfântului Sinod ca slujba Sfântului să slujbă cu Polieleu.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente