Hram la Mănăstirea Cetățuia din Iași

Mănăstirea Cetățuia din Iași și-a serbat, ieri, 29 iunie 2012, hramul. Bucuria credincioșilor prezenți la sărbătoarea mănăstirii din Dealul Cetățuia a fost întregită de oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Ieri, încă de la primele ore ale dimineții, sute de credincioși au urcat Dealul Cetățuia din Iași, unde, de mai bine de trei secole, străjuiește mănăstirea ce-i are ca ocrotitori pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, pentru a participa la slujba Sfintei Liturghii, oficiată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în sobor de preoți și diaconi. Din soborul slujitor, alături de starețul Mănăstirii Cetățuia, protos. Partenie Petric, au mai făcut parte arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, arhim. Aurelius Avacum Bucălae, profesor la Universitatea ‘Saint Paul’ din Ottawa, Ontario – Canada, aflat în pelerinaj în Mitropolia Moldovei și Bucovinei, pr. prof. dr. Ion Vicovan, decan al Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași și consilier pentru învățământ universitar în cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, diac. Nicolae Hulpoi, director Doxologia Media, dar și stareții mănăstirilor din județul Iași. Răspunsurile la strană au fost date de o parte din membrii Corului ‘Byzantion’ din Iași, dirijați de prep. univ. Adrian Sîrbu.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor după citirea Sfintei Evanghelii, IPS Teofan a vorbit despre viața Sfinților Apostoli prăznuiți ieri, arătând că, deși aceștia au avut și momente de rătăcire, pocăința și credința ulterioară i-a făcut să-și dea viața pentru mărturisirea Adevăratului Dumnezeu-Iisus Hristos. ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel, doi bărbați cu totul aparte în istoria umanității, au trecut prin două momente dificile, care le-au marcat viața. Sfântul Apostol Petru, în noaptea Răstignirii, s-a lepădat de trei ori de Cel pe care-L iubea și pe care-L mărturisea, din cauza fricii și a lipsei credinței puternice. Pe de altă parte, Dumnezeiescul Apostol Pavel, învățător evreu de lege fiind, în râvna lui pentru Unicul și Adevăratul Dumnezeu, a crezut că istoria lui Iisus Hristos este o falsitate, persecutându-i pe cei care credeau în El. Însă, amândoi acești Sfinți Apostoli, prin pocăință adâncă, au avut puterea să se întoarcă spre Dumnezeu și să-L propovăduiască pe Mântuitorul Hristos până la marginile pământului. Mai mult decât atât, pentru credința lor, Sfântul Petru a fost răstignit, iar Sfântul Pavel a fost decapitat’. În continuare, IPS Teofan a evidențiat importanța ascultării de glasul conștiinței și de vocea Bisericii, modalități prin care Însuși Dumnezeu vorbește omului. ‘Nu există păcat, fie el desfrâu, avort, jurământ strâmb sau minciună, care să nu fie o trădare și o lepădare de Hristos, făcând asemenea Sfântului Apostol Petru în noaptea Răstignirii. Și de câte ori, prin neiubire și sminteală, nu îi îndepărtăm pe semenii noștri de Hristos, asemeni prigonitorului Saul? Însă, dacă Sfinții Apostoli Petru și Pavel au primit glas de Sus pentru a fi chemați în ceata iubiților lui Hristos, noi astăzi primim glasul conștiinței care ne cheamă la Hristos și glasul Bisericii, prin care grăiește Însuși Domnul. Și precum Sfinții Apostoli Petru și Pavel, prin glasul Domnului și prin pocăință, s-au întors de la rătăcirea căii lor, prin glasul conștiinței noastre, prin vocea de trâmbiță a Bisericii și prin vocea necazurilor prin care trecem, suntem și noi chemați să ne întoarcem la Dumnezeu’, a spus în încheiere IPS Teofan.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, credincioșii s-au împărtășit cu Sfintele Taine și au primit rugăciunea de dezlegare rostită de IPS Teofan. Starețul Mănăstirii Cetățuia, protos. Partenie Petric, a mulțumit Mitropolitului Moldovei, preoților și credincioșilor, pentru prezență și împreuna-rugăciune, după care a urmat o agapă, la care au fost invitați toți cei prezenți.

Comentarii Facebook


Știri recente