Hram la Mănăstirea Bistrița din Vâlcea și la Biserica Hagiu din Capitală

Mii de pelerini sunt așteptați, astăzi, 20 noiembrie, la Mănăstirea Bistrița din județul Vâlcea, la slujbele dedicate Sfântului Grigorie Decapolitul, sărbătorit de Biserica Ortodoxă. Moaștele Sfântului, care se află la această mănăstire, au fost scoase spre închinare credincioșilor la ora 5 dimineața și așezate sub un baldachin în fața paraclisului mănăstirii, informează Radio TRINITAS.

Slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, aici, de un sobor alcătuit din 6 ierarhi, a menționat Părintele arhimandrit Vartolomeu Androni, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului: „Alături de soborul de preoți vor mai sluji Înaltpreasfintitul Irineu, Preasfințitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Înaltpreasfintitul Teodosie de la Arhiepiscopia Tomisului, Înaltpreasfintitul Calinic, de la Arhiepiscopia Argeșului, Preasfințitul Nicodim de la Episcopia Severinului, Preasfințitul Episcop Emilian, iar moaștele vor rămâne pentru închinare pana la orele 17 după-amiază.”

Parte din moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul se află și la Biserica Hagiu din Capitală. Aici, sute de credincioși au participat, ieri seară, la o procesiune cu sfintele moaște in jurul bisericii. Ele au fost așezate, apoi, într-un baldachin în fața sfântului lăcaș. Racla va rămâne în acest loc până când ultimul credincios se va închina, a spus părintele paroh Valer Ieremia: „Așa cum am obișnuit și în ceilalți ani, pentru ca a doua zi după sărbătorirea Sfântului este sărbătoare, vor rămâne și sâmbătă, iar dacă oamenii vor dori și vor veni să se închine, vor rămâne și pentru duminică, dacă nu vor fi doritori, moaștele vor rămâne, dar în biserică, însă descoperite, pentru ca oamenii să le atingă în mod nemijlocit.”

Sfântul Grigorie Decapolitul s-a născut prin anii 780-790 în cetatea Irinopolis din ținutul Decapole. A intrat în monahism de tânăr și a viețuit în mai multe mănăstiri din împrejurimi. A săvârșit minuni atât în timpul vieții cât și după trecerea sa la Domnul, în anul 842. Moaștele sale s-au aflat la Constantinopol până în anul 1497 când au fost aduse în țara noastră de banul Barbu Craiovescu și așezate la mănăstirea Bistrița.

Comentarii Facebook


Știri recente