Hram la Mănăstirea Băișoara din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului

Mulțime de credincioși au participat miercuri, 20 iulie, la hramul Mănăstirii „Sfântul Ilie” din Băișoara, județul Cluj, unde Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, înconjurat de un sobor format din 29 de preoți și diaconi, informează radiorenasterea.ro.

Au slujit alături de Înaltpreasfinția Sa exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, pr. arhim. Dumitru Cobzaru, consilierul pe probleme de protocol din eparhie, părintele arhidiacon Claudiu Grama.

În cuvântul adresat în cadrul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei a amintit câteva dintre virtuțile Sfântului Prooroc Ilie, fiind îndemnați să ni le însușim și noi: „Să avem multă râvnă pentru slujirea lui Dumnezeu, să ne rugăm lui Dumnezeu să întărească unitatea în credința românilor, pentru că împărțirea pe mai multe confesiuni este păgubașă. Unul este Dumnezeu. Pe de altă parte, trebuie să învățăm de la Ilie că trebuie să avem foarte multă milă față de cei necăjiți, săraci, neajutorați, toți trebuie să avem milă! Ajutorul, dacă e făcut din inimă, chiar dacă e mic, are valoare mare”.

La sfârșitul Sfintei Liturghii a avut loc instalarea în demnitatea de stareț al acestui așezământ monahal a părintelui ieromonah Iacob Rus.

Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Băișoara a luat ființă în 27 aprilie 1994, când vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu a binecuvântat terenul donat de o familie de credincioși. Înainte de acel moment, însă, în Băișoara a funcționat un schit ridicat din dorința unei credincioase. Deși locul de amplasare nu prea era în concordanță cu normele canonice privind amplasarea unui astfel de locaș sfânt, în ședința Permanenței Consiliului eparhial Cluj din 17 octombrie 1991, s-a aprobat înființarea unui schit cu hramul „Sfânta Cruce”.

După înființarea mănăstirii cu hramul „Sfântul Ilie”, a fost ridicată o bisericuță din lemn, unde ani la rând au fost oficiate sfintele slujbe, precum și un corp de chilii. Piatra de temelie pentru biserica mare a fost sfințită în 20 iulie 1997, cu ocazia hramului, de Înaltpreasfințitul Irineu, pe atunci Episcop-vicar la Cluj. În momentul de față, biserica este ridicată, însă mai trebuie executate finisările exterioare, pictura și alte dotări în interior.

Comentarii Facebook


Știri recente