Hram la lăcașurile Sfântului Cuvios Stelian

Biserica Ortodoxă l-a prăznuit, ieri, 26 noiembrie 2012, pe Sfântul Cuvios Stelian, ocrotitorul copiilor și al familiei, prilej pentru sute de credincioși să își arate cinstea și recunoștința față de el. În București, și-au sărbătorit hramul Biserica „Sfântul Stelian” – Lucaci, capela Maternității Giulești, precum și alte capele de spitale, informează Ziarul Lumina.

Sute de credincioși s-au adunat spre pomenirea Sfântului Cuvios Stelian la Parohia „Sfântul Stelian” – Lucaci din cadrul Protoieriei III Capitală, care adăpostește și o părticică din moaștele sfântului, recunoscut ca ocrotitor al copiilor și al familiei. Sfânta Liturghie a fost oficiată de pr. Ioan Iordache, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu un sobor de 12 preoți. „Biserica noastră a intrat în conștiința publică în ultimii ani, fiind biserica din București care are moaștele Sfântului Stelian, ocrotitorul copiilor, așa încât, de fiecare dată, la 26 noiembrie, noi îl sărbătorim ca patron al bisericii noastre. De aceea, ne pregătim din vreme în mod deosebit pentru a-i întâmpina pe toți credincioșii așa cum se cuvine”, ne-a declarat părintele consilier patriarhal Florin Șerbănescu, parohul Bisericii „Sfântul Stelian” – Lucaci. La sfârșitul Sfintei Liturghii, credincioșii au primit pachete cu alimente.

Anul acesta a fost organizată și o procesiune cu sfintele moaște, desfășurată pentru prima oară pe un traseu foarte extins, până la limita parohiei. Alaiul în fruntea căruia a stat racla sfântului a pornit spre străzile Romulus, Parfumului, Anton Pann până în Bulevardul Unirii, apoi pe Bulevardul Unirii până la intersecția cu bulevardul Mircea Vodă, de unde s-a întors spre biserică, pe strada Logofăt Udriște. „În timpul procesiunii am intonat troparul sfântului și alte cântări duhovnicești, am rostit condace și icoase din Acatistul Sfântului Stelian, iar racla cu sfintele moaște a fost așezată spre închinarea credincioșilor în fața bisericii. Acest moment înălțător al procesiunii a fost urmat de slujba Privegherii, la care a fost prezent părintele protopop Pompiliu Dinu, în mijlocul unui sobor de 12 slujitori”, a mai spus părintele Florin Șerbănescu.

Hramul Maternității Giulești din Capitală

Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul a fost prăznuit ieri și la capela Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Prof. dr. Panait Sârbu” din Capitală. Vindecările și minunile acestui sfânt cuvios, precum aflarea printre lucrurile arse, în urma reconstituirii acelui nefericit accident din 2010, a unei iconițe cu chipul Sfântului Stelian, au întărit credința și nădejdea mamelor și a tuturor celor care s-au rugat pentru ferirea de întristare și pentru tămăduirea suferințelor sufletești și trupești. În ziua prăznuirii ocrotitorului spitalului, părinți cu copii, paciente și personal medical au participat la Sfânta Liturghie, săvârșită de pr. Emil Ioan Gheorghe, capelanul Maternității Giulești, împreună cu pr. Tudorel Peiu, de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, pr. Costin Neagu, de la DGASPC Sector 4, ambele din București, și pr. Alexandru Maxim, de la Parohia Poienarii Rali, Protoieria Ploiești. „Reprezintă o mare bucurie pentru noi prăznuirea din acest an a Sfântului Cuvios Stelian Paflagonul, întrucât este pentru prima oară când am organizat un hram mai deosebit în cinstea ocrotitorului copiilor și al capelei în care slujim și ne rugăm.

Din anul primirii acestui hram, am rânduit ca la căpătâiul fiecărui pătuț de copilaș să se afle câte o iconiță a Sfântului Stelian și am simțit că sfântul cuvios veghează și ajută necontenit. Mămicile copiilor care trec prin încercări mari mărturisesc că evlavia pe care o au față de Sfântul Stelian nu a rămas niciodată nerăsplătită”, a precizat pr. Emil Ioan Gheorghe, capelanul Spitalului „Prof. dr. Panait Sârbu” din Capitală.

După Sfânta Liturghie a fost săvârșită slujba Parastasului pentru ctitorii, binefăcătorii, angajații, mamele și copilașii care au adormit întru Domnul, iar apoi a avut loc agapa frățească. Capela Maternității Giulești a fost înființată în anul 2009 și mai are hramul „Nașterea Maicii Domnului”.

Alte capele de spitale care au serbat ieri hramul sunt cele de la Centrul de evaluare și tratament al toxico-dependenților pentru tineri „Sfântul Stelian”, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie S. Curie”, Spitalul de Copii Ploiești și Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie din Ploiești.

Comentarii Facebook


Știri recente