Hram la Iași de Sf. Ecaterina

Biserica Sfântul Lazar din Iași își sărbătorește mâine, 25 noiembrie, unul din ocrotitori, pe Sfânta Ecaterina.

Situată lângă Teatrul „Luceafărul”, în imediata apropiere a Palatului Culturii, actuala biserică a fost ctitorită în anul 1785 pe locul unei biserici de lemn arse de turci.

Datorită stării avansate de degradare, în anul 2006 au început ample lucrări de restaurare și consolidare, sfântul lăcaș fiind resfințit în acest an pe 24 octombrie.

Părintele paroh Toma Dumitru a oferit detalii pentru Radio TRINITAS: „Această biserică este ctitoria domnitorului Mihai Racoviță- prima sa domnie 1703-1705. Ea a fost numită Biserica de la Vamă. În acest monument istoric se păstrează încă din anul 1785 porțiuni din moaștele Sf. Haralambie, Sf. Mihail Sinador și Teodor Stratilat. Biserica are ca patron pe Sf. Lazăr, cel înviat a patra zi din morți de Mântuitorul nostru Iisus Hristos și pe Sf. Mare Muceniță Ecaterina.”

Tot în Iași își sărbătorește mâine al doilea hram și biserica Sfântul Gheorghe Lozonschi.

Situat în apropierea Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, sfântul lăcaș a fost ridicat, de paharnicul Iordache Lozonschi, pe locul unei biserici mai vechi de lemn, fiind sfințită în anul 1803.

Comentarii Facebook


Știri recente