Hram la Catedrala mitropolitană din Sibiu

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei și a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei a fost prăznuită în mod deosebit, astăzi, 30 noiembrie 2012, la Catedrala mitropolitană din Sibiu, unde sute de credincioși s-au aflat preț de câteva ore, s-au închinat moaștelor primului mitropolit al Ardealului și ocrotitor al lăcașului de cult, s-au rugat la Sfânta Liturghie și s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Slujba a fost oficiată de către Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Înalt Preasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Ioan, Episcopul-vicar al Mitropoliei de Varna și Velikopreslavsk-Bulgaria și Preasfințitul Andrei, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul de preoți au făcut parte profesori de la Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, stareți și protopopi din Arhiepiscopia Sibiului, precum și slujitori ai sfintelor altare de la bisericile din oraș și din împrejurimi.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul facultății sibiene amintite, condus de pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre, după cum ne informează mireopolia-ardealului.ro.

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de IPS Mitropolit Irineu, subliniind mesajul textelor biblice lecturate la slujba religioasă.

„Sfințenia este atributul de seamă al lui Dumnezeu, este energia dumnezeiască ce se împărtășește din Ființa divină. Se dă lumii, pentru ca lumea viață să aibă. Dumnezeu se dăruiește nouă, pentru că noi trebuie să fim așa cum este el, pentru că lumea trebuie să fie sfințită și să aibă strălucirea Slavei dumnezeiești. Dar nu doar sfințenia ne-o dă Dumnezeu, ci El se dăruiește nouă în întregime. De aceea noi Îl numim Sfânt și vrea ca în noi să locuiască”, a spus IPS Mitropolit Irineu.

„Bucuria cinstirii aleșilor lui Dumnezeu”

După Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Laurențiu a mulțumit ierarhilor, preoților și tuturor credincioșilor participanți la marea sărbătoare de la Sibiu. „Dumnezeu ne-a oferit astăzi vreme frumoasă pentru a umple biserica și pentru a ne umple inimile de această bucurie a cinstirii aleșilor lui Dumnezeu, sfinți care sunt rugători pentru noi, dar în același timp modele de urmat”, a subliniat IPS Mitropolit Laurențiu.

Mitropolitul Ardealului i-a oferit IPS Mitropolit Irineu o icoană a Sfântului Andrei Șaguna, ca semn de prețuire. PS Ioan al Mitropoliei de Varna și Velikopreslavsk-Bulgaria a primit din partea IPS Laurențiu distincția Crucea Șaguniană pentru clerici și o icoană a Sfântului Andrei Șaguna. PS Episcop Ioan a mulțumit ierarhului de la Sibiu pentru invitație și pentru ocazia oferită de a se închina moaștelor sfântului ierarh și de a participa la o asemena sărbătoare din Ardeal. Ierarhul a transmis mesajul IPS Kiril, Mitropolitul de Varna și Velikopreslavsk, iar ceilalți ierarhi au primit la rândul lor icoane ale ocrotitorului Catedralei din Sibiu și al tuturor ardelenilor.

Comentarii Facebook


Știri recente