Hram la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”

Hram la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”

Luni, 29 iunie, Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța își serbează hramul. Zidită între anii 1883-1885, Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a suferit deteriorări în timpul celui de-al doilea război mondial, fiind restaurată între anii 1946-1950, în timpul Episcopului Chesarie Păunescu și al Patriarhului Iustinian Marina. A fost repictată în stil neobizantin cu decorațiuni și motive naționale românești de pictorul profesor Gheorghe Popescu și de Niculina Dona de la Vrancea. Mobilierul a fost executat după desenele arhitectului Ioan Mincu, la Paris, de către casa Andre Dore.

Catedrala adăpostește prețioase moaște ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, aduse din Orientul Apropiat de către Preotul Dimitrie Popescu în anul 1931, moașele Sfinților Epictet și Astion, descoperite la Halmyris în anul 2001, moaștele Sfinților Zotic, Atal, Casmasie și Filip, Sf. Antipa de la Calapodești, ale Sf. Stelian, ale Sf. Auxentie, ale Sf. Simeon Stâlpnicul, ale Sfinților Acachie, Ignatie, Eftimie, Mercurie și Paraschevi, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului (pictată la mănăstirea Durau, în timpul Episcopului Tomisului Gherontie Nicolau, după icoana făcătoare de minuni Prodromița, aflată la schitul românesc din Sfântul Munte).

Începând din anul 2002 Catedrala are și statut de mănăstire.

Sursa: www.arhiepiscopiatomisului.ctw.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

28 noiembrie: Ziua Bucovinei

Ziua Bucovinei este serbată anual pe 28 noiembrie. Legea privind declararea acestei sărbători a fost promulgată în data de 28 octombrie 2015. Această sărbătoare marchează momentul în care, după aproape un secol şi jumătate de…