Hram la Biserica Sfântul Spiridon – Vechi din Capitală

De mâine, porțile Bisericii ‘Sfântul Spiridon – Vechi’, închinată ierarhului apărător și de minuni făcător, vor deveni cu siguranță prea strâmte pentru credincioșii prezenți care, probabil răsfirați peste tot în jurul sfântului lăcaș situat pe str. Piața Națiunilor Unite nr. 5-7, din București, vor dărui acestui îndrăgit loc o îmbrățișare tainică, cu rugă neîncetată înălțată către Preasfânta Treime și către iubitul lor ocrotitor, ale cărui sfinte moaște vor fi scoase într-o scurtă procesiune în jurul bisericii și așezate spre închinare într-un baldachin special amenajat în curte. Toate aceste rânduieli bisericești vor fi continuate în zi de hram cu multe activități social-filantropice, așa cum este tradiția formată aici de mulți ani de părintele paroh Ioan Iordache, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Biserica Sfântului Spiridon, puțin cufundată față de nivelul solului, ferită de furnicarul sufocant al cotidianului urban, ne cheamă pe toți la micșorarea noastră spre slava sfinților și ne amintește de asemenea de răstignire, de groapă și de înviere, de martiriul și biruința credinței și a faptei bune. Lucrările de reconstrucție a bisericii ce a fost demolată au început în 1993, iar slujba de sfințire a avut loc doar după trei ani. De atunci și până în prezent, părintele paroh Ioan Iordache a lucrat neîncetat, înconjurat de foarte mulți credincioși inimoși, specialiști în diverse domenii. Ritmul firesc, liniștit, al slujbelor și rânduielilor bisericești a căpătat de-a lungul anilor vioiciunea și respirația credinței făptuite. Cu multă trudă și cu multă rugă către Sfântul Spiridon a luat ființă prin purtarea de grijă a părintelui vicar Ioan Iordache Așezământul sociomedical ‘Sfântul Spiridon – Vechi’, în cadrul căruia funcționează policlinica așezământului, ‘Sfântul Spiridon – Vechi – Nadia Comăneci’. Centrul sociomedical furnizează servicii medicale gratuit pentru persoanele care au asigurare medicală, în baza contractului încheiat de Fundația ‘Sfântul Spiridon – Vechi’ cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București. Oferă, de asemenea, servicii contra cost pentru persoanele fără bilet de trimitere sau care nu au asigurare medicală, dar la prețuri ce sunt cu până la 80% mai mici decât cele practicate pe piața serviciilor medicale din București. Persoanele fără venituri sau cu venituri mici beneficiază de gratuitate în cadrul acestui centru medicosocial, iar în prezent sunt în derulare contracte pentru servicii de medicina muncii. În cadrul centrului lucrează medici renumiți, cu o bogată experiență profesională. Este în derulare un parteneriat cu Asociația ‘Sindrom Down’ București, spre susținere reciprocă în realizarea misiunii, a obiectivelor și a activităților celor două organizații. În proiect se află deschiderea unei farmacii, iar pentru spitalizarea de o zi a bolnavilor sunt deja documente depuse la Ministerul Sănătății.

Din fii ai străzii, fii ai Bisericii

Există un protocol de colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 1 și sector 4, prin care se asigură servicii de protecție socială pentru copiii defavorizați proveniți din instituțiile de ocrotire a copilului, din familiile dezorganizate sau cu venituri foarte mici. Acești copii au devenit prin grija părintelui paroh din fii ai străzii fii ai Bisericii. La fiecare sărbătoare și la fiecare praznic, acești copii vin și se spovedesc, primesc Sfânta Împărtășanie și iau masa împreună cu comunitatea de la Biserica ‘Sfântul Spiridon – Vechi’. Nu vor lipsi nici anul acesta de ziua Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei. Pe lângă aceștia, în fiecare zi la cantina socială a centrului iau masa de trei ori pe zi 100 de copii.

Nou centru de excelență pentru copiii superdotați

Inițiativele inimoase de la această biserică a Sfântului Spiridon s-au deschis și către copiii superdotați proveniți din familiile sărace. Există deja un parteneriat semnat cu Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Învățământului, prin care se vor selecta copiii superdotați proveniți din familii sărace care vor fi instruiți în mod special în toate domeniile de activitate într-un nou centru de excelență pentru copiii superdotați din Capitală. Biblioteca acestui centru este dotată complet, cele mai multe cărți fiind donate de către vrednica de pomenire academician Zoe Dumitrescu Bușulenga (monahia Benedicta). De asemenea, pentru dezvoltarea acestui proiect educațional, sub directa îndrumare a secretarului de stat Nicolae Ivășchescu, din cadrul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, se dorește accesarea de fonduri pentru dotarea cu tot ceea ce înseamnă material didactic de ultimă generație. ‘Din fiecare întâlnire cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, reținem și încercăm să ne conformăm acestei realități extraordinare în care toți, preoți și credincioși, trebuie să participe într-o permanentă coresponsabilitate și cooperare filantropică la sprijinirea celor de lângă noi. Am înțeles că între cuvântul preotului și fapta lui nu trebuie să fie fisură și am încercat și încercăm permanent prin sprijinul multor oameni cu inimă mare să făptuim credința pe care o mărturisim. Încercăm să întindem mâna noastră de ajutor celor care au nevoie, bolnavilor, dar și tinerilor care se evidențiază în mod special. După umila noastră strădanie, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii noastre și cu ajutorul nemăsurat al Sfântului Spiridon, mare făcător de minuni, ocrotitor, rugător și mijlocitor al nostru, am reușit să obținem aceste rezultate. Toate micile noastre fapte au motivație tainică, la adâncul sufletului nădăjduind că acest smerit bine pe care îl facem să-l reverse Dumnezeu după a Sa milă și a Sa bunătate mai târziu peste noi și peste cei dragi ai noștri’, ne-a declarat părintele paroh Ioan Iordache.

Icoanele din mozaic venețian

Toate activitățile de aici sunt afierosite Preasfintei Treimi, sfinților și mai ales Sfântului Ierarh Spiridon. Între biserică și așezământ, ca un braț care le leagă rugăciunea cu fapta se află acum frumosul ansamblu arhitectural al clopotniței, pangarul și sala de pictură pentru copiii de la centrul de excelență. ‘Totul în noul ansamblu arhitectural s-a săvârșit cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Icoanele din mozaic venețian de orsoni (Dreptul Judecător, Maica Domnului, Sfântul Ioan Botezătorul, Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași, Sfântul Spiridon și Înălțarea Sfintei Cruci) au fost realizate de către pictorul Daniel Codrescu, iar toate celelalte realizări au fost posibile cu sprijinul Primăriei Generale a Capitalei, precum și al multor donatori care m-au rugat să le pomenesc numele doar la proscomidie’, ne-a mai spus părintele vicar Iordache.

Daruri pentru toți cei prezenți la slujba hramului

Racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Spiridon va fi scoasă în procesiune și așezată în baldachinul special amenajat din curtea bisericii, duminică dimineața, informează Ziarul Lumina. După Sfânta Liturghie, la ora 12:30, biserica va primi ca oaspeți copiii și tinerii de la așezământul maternal din Berceni, din Aleea Ciceu nr. 12, care, așa cum este tradiția după închinarea la sfintele moaște, vor lua masa în cadrul așezământului social. ‘Cea mai mare bucurie pe care ne-o poate prilejui Sfântul Spiridon nouă, slujitorilor acestui sfânt lăcaș, precum și fiilor noștri duhovnicești este prezența în mijlocul nostru a Părintelui Patriarh Daniel, pe care îl așteptăm cu sufletul și cu brațele deschise la ceasul Vecerniei pentru a ne împărtăși cuvânt de învățătură și pentru a ne îndruma și îmbărbăta pentru viitoarele proiecte pe care vrem să le desfășurăm aici. Luni, în ziua praznicului, vom săvârși Utrenia și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în sobor de preoți și diaconi. Pentru toți cei care vor veni la slujbă am pregătit peste 400 de pachete, pentru ca să împărtășim bucuria noastră cu toți cei prezenți.’

Comentarii Facebook


Știri recente