Hram la Biserica Palatului Cotroceni

Biserica Ortodoxă i-a pomenit astăzi, 7 octombrie, pe Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah. Aceștia au fost cinstiți în mod deosebit la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, din incinta Palatului Cotroceni care și-a sărbătorit cu acest prilej cel de-al doilea hram, informează TRINITAS TV. Sfânta Liturghie a fost oficiată astăzi de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Părintele Ioan Iordache, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Iată cât de frumos ne este nouă a sta în Casa lui Dumnezeu și a avea ca ocrotitori pe de o parte, pe cea care este a tuturor măicuță sfântă, Maica Domnului, iar pe de altă parte pe cei care ne sunt astăzi rugători și împreună cu noi slujitori lui Dumnezeu, sfinții mari mucenici Serghie și Vah. Ei sunt de origine romană și au trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea. Erau două personalități foarte importante ce slujeau curtea imperială în vremea împăratului Maximian”, a spus Pr. Ioan Iordache, Vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Credincioșii din Capitală, veniți în număr mare la biserica din incinta Palatului Cotroceni, s-au putut închina și la fragmente din moaștele Sfinților Mucenici Serghie și Vah.

„Suntem dăruiți și binecuvântați cu moaște ale celor doi sfinți care sunt patronii Bisericii noastre. Acest lucru s-a întâmplat anul trecut, la sfințirea Bisericii, când Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu și cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon al Târgoviștei au sfințit Biserica de la Cotroceni. Atunci, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a dăruit Bisericii noastre fragmente din moaștele sfinților Serghie și Vah, iar o parte mai mare din moaștele sfinților se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Craiova”, a spus Arhim. Irineu Dogaru, preot slujitor la Biserica Palatului Cotroceni.

Lăcașul de cult, ctitorie din secolul al XVIII-lea a Domnitorului Șerban Cantacuzino a fost demolat în anul 1984, fiind reconstruit după căderea regimului comunist.

„Biserica a fost rezidită, după ce în anul 1984 a fost demolată, și la momentul de față este o Biserică vie și lucrătoare așa cum îmi place să spun de multe ori pentru că aici se fac slujbe în fiecare duminică și sărbătoare și mai ales în preajma marilor sărbători creștine, Paștile și Crăciunul, a mai precizat Arhim. Irineu Dogaru.

După Sfânta Liturghie a fost oficiată și slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii lăcașului de cult. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul „Evloghia”, care a susținut cu prilejul hramului și un scurt program de cântări bizantine.

Comentarii Facebook


Știri recente