Hram la Biserica Militară din Timișoara

Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, împreună cu un sobor impresionant de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie de sărbătoarea Sfântului Marelui Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, la Biserica Militară din Timișoara, care și-a prăznuit cu această ocazie hramul, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

La Sfânta Liturghie au participat cadrele militare din cadrul Brigăzii 18 Infanterie ‘Banat’, în frunte cu generalul de brigadă Gheorghe Simina, comandantul unității, precum și mulți credincioși.

Preasfințitul Părinte Paisie a transmis conducerii unității și tuturor soldaților prezenți și familiilor lor binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului, dragostea sa părintească și, în același timp, purtarea de grijă prin rugăciunile pe care Biserica le înalță lui Dumnezeu pentru iubitoarea de Hristos oaste a țării.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Preasfinția Sa a menționat: ‘Nădăjduim, mai presus de toate, în ajutorul, mila și dragostea lui Dumnezeu că Biserica și Armata vor rămâne împreună slujitoare ale unui singur Dumnezeu, a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, înviat din morți și slujitoare a poporului binecredincios, adică a tuturor acelora care se pun sub steagul creștinătății sau sub steagul armatei creștine’.

Istoricul Bisericii Militare

Biserica Militară din Timișoara a fost sfințită prima data în anul 1935, în timpul lui Carol al II-lea, de către episcopul militar dr. Ioan Stroia de Alba-Iulia și de episcopul dr. Grigore Gheorghe Comșa al Aradului și a primit hramul ‘Învierea Domnului’.

Biserica a fost sfințită pentru a doua oară la 26 octombrie 2000 de către Înalt Preasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, când a primit și hramul Sfântului Marelui Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Construcția datează din anii 1740-1750 și este unul dintre cele mai vechi așezăminte din oraș păstrate, alături de Spitalul Militar, Tribunal și Complexul Bastion, și face parte din complexul arhitectural al cetății vechi a Timișoarei.

Pictura lăcașului de cult a fost realizată între anii 2000 și 2003 de către familia de pictori bisericești Ion și Ana Bădilă. De la 1 februarie 2008, biserica deservește și ca biserică parohială pentru credincioșii din Zona Cetate a Timișoarei, aproximativ 730 de familii, și are patru preoți slujitori, paroh fiind părintele Marcel Vlaicu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Ortodoxia românească în Canada

De Ziua Canadei (1 iulie), prezentăm principalele date despre prezența ortodocșilor români în această țară. Peste o cincime din populația Canadei este sosită în această țară prin imigrație. La recensământul din 2016, aproape un sfert…