Hram la Biserica Frumoasa

De sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel a oficiat slujba Sfintei Liturghii la Biserica Frumoasa.

Hramul bisericii a fost organizat ca o sarbatoare a intregului cartier Frumoasa. La Sf. Liturghie au participat cateva sute de credinciosi si elevii de la scoala Dimitrie Sturza, care l-au intampinat cu flori pe Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel. Pentru acestia parohia a pregatit cate un mic dar, iar din partea Inalt Prea Sfintitului Daniel, au primit iconite cu Sfintii Arhangheli.

Sarbatoarea de ieri a marcat pentru cerdinciosi, cat si pentru parohia Frumoasa un nou inceput, dupa cum a spus la sfarsitul slujbei, parintele paroh Ionel Roata. Aici in secolele trecute, a functionat o manastire, care va fi reactivata in lunile urmatoare ca manastire de maici, iar pentru credinciosi va fi construita o noua biserica cu hramul Sf. Antonie cel Mare. De aceea, parintele paroh a spus ca pentru generatia actuala de credinciosi si pentru preotii care au slujit aici 30 de ani este o bucurie si o sansa a istoriei de a fi partasi la reactivarea unei manastiri si la ctitorirea unei noi biserici cu binecuvantarea Inalt Prea Sfintului Daniel.

Actuala biserica cu hramul Sf. Voievozi este constructia egumenului Ioasaf Voinescu, dupa ce in secolul al 18-lea Grigorie II Ghica ctitorise aici o biserica, impresionanta prin arhitectura ei, numita de contemporani Frumoasa. In incinta bisericii se pastreaza mausoleul de marmura ridicat de Mihail Sturza, opera reprezentativa pentru inceputurile sculpturii statuare din Moldova. Tot ca o particularitate, biserica este singura din Iasi, care are pictata scena Sinodului de la Iasi, de la a carui organizare s-au implinit 360 de ani. Reactivarea manastirii, la care s-au realizat lucrari de restaurare si reconsolidare reprezinta dupa cum a spus Inalt Prea Sfintitul Daniel, o reparatie morala. In acelasi timp, ctitorirea noii biserici pentru cartierul Frumoasa este o necesitate, dar si un semn al evlaviei iesenilor, a mai spus Inalt Prea Sfintia Sa.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente