Hram la Biserica Domnița Bălașa și la Mănăstirea Christiana, București

Biserica ‘Domnița Bălașa’ din Capitală, Paraclis patriarhal, își sărbătorește astăzi ocrotitorul, pe Sfântul Grigorie de Nyssa, ale cărui sfinte moaște se află în acest lăcaș de închinăciune. De asemenea, și Mănăstirea Christiana își sărbătorește astăzi ocrotitorul, pe Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești, mănăstirea adăpostind din 2002 o părticică din moaștele acestui cuvios.

Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește astăzi pe doi sfinți importanți, ale căror sfinte moaște se află în București, respectiv Sfântul Grigorie, episcopul Nyssei și Sfântul Antipa de la Calapodești.

Sfântul Ierarh Grigorie, episcopul Nyssei, este ocrotitorul Așezămintelor brâncovenești ‘Domnița Bălașa’ din Capitală, Paraclis patriarhal. Potrivit tradiției, aseară, după săvârșirea Vecerniei cu Litia, racla cu moaștele Sfântului Grigorie a fost purtată în procesiune în jurul bisericii, după cum ne informează Ziarul Lumina. Astăzi, la sărbătorirea celui de-al treilea hram al lăcașului de cult, Sfânta Liturghie este săvârșită de Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop -vicar patriarhal, după cum ne-a precizat părintele paroh Ștefan Ababei. Sfântul Grigorie a fost unul din cei zece frați, dintre care trei au fost episcopi: Sfântul Vasile cel Mare, Petru de Sevasta, prăznuit ieri, și Grigorie de Nyssa. Cinci au fost monahi, cei trei dinainte, plus Naucratios și Macrina cea Tânără, iar șase au ajuns sfinți: Sfânta Macrina cea Bătrână, Sfânta Emilia, Sfântul Vasile, Sfântul Grigorie de Nyssa, Sfântul Petru și Sfânta Macrina cea Tânără. Moaștele Sfântului Grigorie, episcopul Nyssei, au fost aduse din Grecia în urmă cu 42 de ani de către Emanoil Hagi-Mosco, fost epitrop o perioadă îndelungată al acestui așezământ, împreună cu Constantin Sturdza, cu Grigore Brâncoveanu și cu alți membri ai acestei familii.

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește astăzi pe Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești. Sfântul va fi cinstit în mod deosebit la Mănăstirea Christiana de lângă București, deoarece în lăcașul de rugăciune se află părticele din moaștele Sfântului Antipa. Sfânta Liturghie este săvârșită de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de slujitori. La slujbă participă și soborul de maici al așezământului monahal, în frunte cu maica stareță, stavrofora Benedicta Chirobocea. Mănăstirea Christiana adăpostește din anul 2002 părticele din moaștele Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești, care este cinstit de Biserica Ortodoxă Română ca sfânt din anul 1992.

La Mănăstirea Christiana, situată în șoseaua Pipera din sectorul 2 din Capitală, se află 16 maici și surori. Dintre acestea, una este medic, iar zece sunt asistente medicale, cele mai multe lucrând și în cadrul așezământului social pentru bătrâne care funcționează în incintă, dar și în diferite spitale și fundații de binefacere din Capitală.

Mănăstirea Christiana are trei hramuri: ‘Pogorârea Duhului Sfânt’, ‘Nașterea Maicii Domnului’ și ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’.

Comentarii Facebook


Știri recente