Hram la biserica din cartierul făgărășean Combinat

În Duminica a XVII-a după Rusalii, Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din Făgăraș, cartierul Combinat, informează „Ziarul Lumina”. Enoriașii parohiei făgărășene au umplut biserica la această vizită pastorală a IPS Laurențiu, cu o zi înainte de sărbătoarea hramului.

Biserica ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din cartierul Combinat al Făgărașului a fost zidită după Revoluția din 1989, când majoritatea locuitorilor lucrau în unitatea industrială de aici. Dacă în anii â90 peste 12.000 de oameni munceau în Combinatul chimic, în zilele noastre abia 600 de oameni își câștigă existența aici. Cu toate acestea, oamenii au trecut peste greutățile materiale provocate de pierderea locurilor de muncă și au sprijinit de-a lungul timpului zidirea primei biserici parohiale. Piatra de temelie a fost așezată în 1994, iar în 1998, zidurile lăcașului de cult au fost înălțate. În 2000 a fost realizată pictura, iar în 2002, biserica a fost sfințită.

Bucuria hramului din acest an a început să fie simțită în comunitatea făgărășeană încă de duminică, 29 ianuarie, când IPS Mitropolit Laurențiu a poposit în biserica parohială și a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu preoții slujitori de aici, cu părintele arhimandrit Ilarion Urs, starețul Mănăstirii ‘Brâncoveanu’ de la Sâmbăta de Sus, cu protopopul de Făgăraș I, pr. Marcel Dobrea, și alți preoți slujitori din oraș și împrejurimi. La Sfânta Liturghie au fost prezenți și primarul din Făgăraș, Sorin Mănduc, alături de directorul Colegiului ‘Aurel Vijoli’, prof. Vasile Țifrea, prin eforturile căruia s-a amenajat o capelă în instituția de învățământ, lăcaș sfințit recent de IPS Laurențiu.

Credința smerită

În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre duminicile premergătoare și din perioada Triodului, popasuri duhovnicești care ne pregătesc pentru Postul Mare și pentru marea sărbătoare a Paștilor. Ierarhul a tâlcuit pe larg Evanghelia duminicii, a cananeencii, și a subliniat principalele învățături desprinse din acest text biblic.

‘Tema acestei duminici este credința smerită. Dacă provocăm în sufletul nostru o foame și o sete după Dumnezeu, facem al doilea pas: ne apropiem de Dumnezeu prin credință. Există trei virtuți teologice: credința, nădejdea și dragostea. Două dintre ele se consumă în această lume, iar dragostea trece în lumea de dincolo, în Împărăția cerurilor. Credința este un dar de la Dumnezeu pe care îl primim pentru ca noi să păstrăm legătura cu Dumnezeu, prin tot ceea ce facem’, a spus Părintele Mitropolit.

Părintele Vasile Onciu de la biserica făgărășeană a mulțumit IPS Laurențiu pentru grija față de parohia din Combinatul chimic Făgăraș, arătată prin vizitele pastorale anuale, în preajma hramului.

Comentarii Facebook


Știri recente