Hram la Biserica „Cuțitul de Argint” din București

Printre numeroasele lăcașuri de cult din Patriarhia Română care își vor serba mâine, 6 august, hramul se află și Biserica „Cuțitul de Argint” de pe Dealul Filaret din Capitală.

Ridicat între anii 1906-1910, cu ocazia Expoziției Naționale Jubiliare, lăcașul de cult a avut ca model biserica „Sfântul Nicolae Domnesc” din Iași, fiind placată cu cărămidă roșie și cărămidă smălțuită.

Este o construcție pe plan triconc (22,65 x 10,6 m), cu ziduri groase de 1,5 m, de tip biserică moldovenească. Nu are pridvor. Peste naos este ridicată o turlă octogonală sprijinită pe arce moldovenești, având acoperiș piramidal învelit cu țiglă. Fațadele sunt împărțite în două registre: cel inferior placat cu piatră naturală, cel superior este placat cu cărămidă roșie aparentă, cu rânduri de firide pictate și ocnițe, alternate cu șiruri de discuri din ceramică smălțuită, colorate.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…