Hram în Țara Făgărașului

În prima zi după hramul Mănăstirii de la Sâmbăta de Sus, întregul ținut al Făgărașului îi cinstește în chip deosebit pe Sfinții Brâncoveni, ocrotitorii acestui colț de Ardeal. Vizita Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Făgăraș, în 2009, a prilejuit proclamarea solemnă a Sfinților Brâncoveni ca ocrotitori ai Țării Făgărașului. De atunci, în fiecare an, 16 august este zi de mare praznic pentru făgărășeni. Hramul este sărbătorit cu mare fast de fiecare dată prin liturghia arhierească, oficiată de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului și majoritatea preoților de la parohiile celor două protopopiate. Totodată, Sfânta Liturghie deschide șirul manifestărilor de la Zilele Făgărașului.

Slujba religioasă a fost oficiată și în acest an la Catedrala „Sfântul Ioan Botezătorul” și „Sfinții Martiri Brânoveni „din inima cetății, lăcaș de cult zidit în ultimii ani prin truda făgărășenilor și aflat în plin proces de înfrumusețare exterioară și interioară. Credincioșii din oraș, precum și din frumoasele sate ocrotite de Munții Făgăraș, și-au însoțit preoții parohi și au umplut Catedrala, arătând unitatea de credință a românilor din această parte a țării și statornicia lor în cele sfinte și străbune. Însăși Catedrala din Făgăraș, închinată Sfinților Brâncoveni, simbolizează această unitate de credință.

Între credincioșii prezenți s-au numărat și primarul Sorin Mănduc, consilieri locali și alți reprezentanți ai comunității făgărășene.

„Binecuvântați de Dumnezeu”

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu a evidențiat printr-un cuvânt de învățătură, unicitatea acestei sărbători pentru Țara Făgărașului. Sfinții Martiri decapitați la Constantinopol în 16 august 1714, au arătat o grijă deosebită față de acest ținut, unde și-au găsit adesea adăpost și alinare sufletească, a subliniat Mitropolitul Ardealului. Mărturie stau ctitoriile domnitorului Constantin Brâncoveanu din Țara Făgărașului, iar mulțumirea cuvenită se concretizează tocmai prin această mare sărbătoare.

„Exprimăm astăzi comuniunea dintre noi, legătura din ierarh și preoții de la parohii și apoi unitatea preoților. Protopopiatul nu este doar o unitate administrativă, ci și o unitate duhovnicească, o unitate de slujire în cadrul aceleiași Biserici. Ne rugăm Sfinților Brâncoveni să ne învrednicească să finalizăm lucrările de la această Catedrală, pentru că ei au fost binecuvântați de Dumnezeu și s-au învrednicit a lăsa în urmă aceste mărturii al credinței ortodoxe pe acest pământ”, a spus Părintele Mitropolit după cum ne informează mitropolia-ardealului.ro.

Părintele Ioan Ciocan, parohul de la Catedrala din Făgăraș și ctitorul acesteia a mulțumit ierarhului, preoților și tuturor credincioșilor adunați la sărbătoare. Părintele Ciocan a prezentat pe scurt stadiul lucrărilor de înfrumusețare de la Catedrală, prin care, în ciuda efortului financiar uriaș, lăcașul de cult devine un simbol al Țării Făgărașului, alături de Mănăstirea de la Sâmbăta de Sus și vechea cetate din oraș.

A urmat apoi, o procesiune prin centrul orașului, cu oprire la Biserica „Sfântul Ioan Evanghelistul” și la Biserica „Sfântul Nicolae”, ctitorie brâncovenească, alături de Mănăstirea de la Sâmbăta de Sus, manifestare prin care făgărășenii și-au exprimat evlavia față de sfinții ce-i ocrotesc. Preoții au purtat icoana Sfinților Brâncoveni, au cântat troparul acestor martiri și au binecuvântat credincioșii.

Comentarii Facebook


Știri recente