Hram în cartierul ieșean Cantemir

Biserica ‘Sfânta Mahramă a Domnului’ și ‘Sfinții Martiri Brâncoveni’ din Iași și-a serbat, ieri, 16 august 2012, principalul hram. Miercuri, 15 august, slujba Vecerniei unită cu Litia a fost săvârșită de un sobor de preoți din Arhiepiscopia Iașilor și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova, ieșenii au participat ieri în număr mare la hramul Bisericii ‘Sfânta Mahramă a Domnului’ și ‘Sfinții Martiri Brâncoveni’ din cartierul ieșean Cantemir. După Sfânta Liturghie, oamenii au primit din partea consiliului și comitetului parohial câte un pachet cu alimente. Programul liturgic dedicat acestei sărbători a început miercuri seara cu slujba Vecerniei unită cu Litia. Predica de la sfârșitul slujbei a fost adresată de pr. prof. Vasile Nechita de la parohia ‘Sfântul Andrei’ din Iași. Părintele Vilie Doroșincă, protopop al Protopopiatului Iași 2, a transmis apoi binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, apreciind lucrarea pastoral-misionară de la parohia ‘Sfânta Mahramă a Domnului’ și ‘Sfinții Martiri Brâncoveni’ derulată de pr. paroh Neculai Dorneanu și de pr. Gheorghe Mihăilă, slujitor la acest sfânt lăcaș. Părintele paroh Neculai Dorneanu a vorbit apoi despre lucrarea de pictură în tehnica mozaic care se realizează în biserica unde slujește.

În continuare, părintele Neculai Dorneanu a subliniat că Sfinții Martiri Brâncoveni au fost un neam de români iubitori de credință, de cultură și de artă. ‘Nădăjduim că această biserică se va finaliza prin rugăciunile Sfinților Martiri Brâncoveni. Fiecare biserică este frumoasă dacă enoriașii intră în ea cu evlavie să se roage’, a spus pr. paroh Neculai Dorneanu, care a mulțumit în continuare celor care sunt preocupați de lucrările aflate în derulare la Biserica ‘Sfânta Mahramă a Domnului’ și ‘Sfinții Martiri Brâncoveni’.

‘Încă din anul 2001, părintele protopop Vilie Doroșincă a fost preocupat de bunul mers al lucrărilor bisericii noastre. De asemenea, pr. prof. Vasile Nechita ne-a îndrumat de-a lungul anilor, mai ales că această parte a cartierului Cantemir a aparținut, înainte de anul 2001, parohiei ‘Sfântul Andrei’. Mulțumim Înalt Preasfințitului Teofan, care ne-a încurajat să continuăm lucrările pe care le desfășurăm, și Preasfințitului Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Preasfinția Sa a efectuat mai multe vizite pastorale în biserica noastră și a apreciat efortul dumneavoastră. Dorim ca acest sfânt lăcaș să fie viu prin prezența credincioșilor’, a adăugat pr. paroh Neculai Dorneanu, care și-a îndreptat gândul de recunoștință față de preoții din Arhiepiscopia Iașilor și Eparhia Sucevei și Rădăuților care au slujit la Vecernia hramului.

Ieșenii prezenți la sărbătoarea din ajunul pomenirii Sfinților Martiri Brâncoveni s-au închinat icoanelor de pe catapeteasmă, au fost miruiți, apoi au primit litie

Comentarii Facebook


Știri recente