Hram de tradiție la mănăstirile Lainici și Turnu

Praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului a adunat sute de credincioși în Mitropolia Olteniei. În această zi, și-au serbat hramul mănăstirile Lainici și Turnu, iar la Mănăstirea Clocociov a fost oficiată Liturghie arhierească, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Ca în fiecare an, de praznicul Vovideniei, credincioși din Oltenia și de peste munți pășesc în lavra Lainiciului pentru a înălța mulțumire lui Dumnezeu și rugăciuni către sfinții Săi. Sărbătoarea este legată de hramul bisericii celei vechi, înălțată în cea de a doua jumătate a secolului al XVII-lea de monahii care au viețuit în aceste locuri. Timpul, vicisitudinile, războaiele și mai ales prigoana comunistă aduseseră cinstitul așezământ în prag de ruină. Din bunătatea lui Dumnezeu, frumusețea acestui loc nu numai că a fost redobândită, ci a înflorit an de an. Astăzi, în curtea mănăstirii, lângă vechea bisericuță, a mai fost ridicat un lăcaș de închinare, de data aceasta mult mai încăpător și potrivit nevoilor celor care vin aici să se roage.

„Maica Domnului trebuia să se nască din rugăciune”

Încă din seara zilei de marți, 20 noiembrie, biserica cea nouă și curtea mănăstirii s-au umplut cu pelerinii veniți din întreaga Oltenie, din Hunedoara și din alte orașe ale țării, pentru a lua parte la Vecernia cu Litie și la Privegherea de la mănăstire. După slujbă, cei prezenți s-au putut închina la moaștele Sfântului Cuvios Irodion, așezate în pronaosul sfântului lăcaș. A doua zi, Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Irineu și de PS Nicodim, înconjurați de un numeros sobor de preoți și diaconi. La final, credincioșii au pus la inimă cuvântul de învățătură rostit de Mitropolitul Olteniei, care a explicat dimensiunea dogmatică și importanța duhovnicească a sărbătorii. „Preasfânta Fecioară este aleasă și pregătită pentru a deveni Maica lui Dumnezeu. Pregătirea ei se face de către Duhul Sfânt, așa cum vedem la Buna Vestire că „Duhul lui Dumnezeu se pogoară peste ea, puterea Celui Preaînalt o umbrește și Pruncul care se naște dintr-însa este Fiul lui Dumnezeu”. Pentru a se învrednici de aceste daruri, Maica Domnului trebuia să se nască din rugăciune, dintr-o comuniune a părinților ei cu Dumnezeu. Nașterea și zămislirea ei trebuiau să fie dincolo de plăcerea omenească și de dorință. Trebuie să fie precum nașterea lui Adam și a Evei, din mâinile lui Dumnezeu. Numai în felul acesta și prin faptele bune pe care ea le-a făcut, Dumnezeu avea să pregătească în pântecele ei Cămara cea Împărătească, Locul mai desfătat decât cerul din care Fiul Său să-și alcătuiască firea omenească și apoi să se nască în lume ca om”, a spus IPS Irineu.

La final, toți cei prezenți au luat parte la tradiționala agapă frățească, organizată în trapeza sfintei mănăstiri.

Participare arhierească la hramul Mănăstirii Turnu

În Arhiepiscopia Râmnicului, praznicul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” a fost sărbătorit la Mănăstirea Turnu. Sărbătoarea a început cu slujba Privegherii, în seara zilei de 20 noiembrie, continuând a doua zi cu Acatistul „Bunei Vestiri” și cu Sfânta Liturghie săvârșită de arhimandritul Vartolomeu Androni, exarhul mănăstirilor din Eparhia Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența Înalt Preasfințitului Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului. După slujbă, IPS Gherasim a vorbit credincioșilor despre însemnătatea sărbătorii, subliniind importanța prezenței la slujbele Bisericii a creștinilor, în lucrarea pentru mântuirea sufletului.

Liturghie arhierească la Mănăstirea Clocociov

În Episcopia Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Sebastian a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cea nouă a Mănăstirii Clocociov, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Cu această ocazie, diaconul Eugen Chipuc a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Alunișu. În cuvântul de învățătură, PS Sebastian a arătat importanța și semnificația acestui praznic împărătesc. „La vârsta de trei ani, așa după cum părinții săi, drepții Ioachim și Ana, promiseseră în fața lui Dumnezeu, ea a fost adusă cu alai la Ierusalim și închinată la templu, fiind introdusă de către profetul Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, în Sfânta Sfintelor, lucru interzis de către legea evreiască. Aici s-a pregătit să primească în trupul ei, în pântecele ei, pe Mântuitorul Hristos, petrecând în rugăciune. Ea a rămas în templu până la vârsta de 15 ani, când a fost încredințată dreptului Iosif. Deci nu a fost o intrare în biserică ca oricare alta, ca o intrare a noastră, ci o consacrare a Maicii Domnului pentru 12 ani de zile să trăiască în sfințenia Bisericii”, a spus arhiereul oltean.

Comentarii Facebook


Știri recente