Hotararile Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 22 – 24 octombrie 2007

In zilele de 22 – 24 octombrie 2007, la resedinta patriarhala, sub presedintia Prea Fericitului Parinte Patriarh Daniel, a avut loc sedinta de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Dintre hotararile luate mentionam:

1. trecerea in randul sfintilor a Martirilor Nasaudeni Atanasie Todoran, Vasile din Zagra, Grigorie din Telciu si Vasile din Mocod, cu ziua de pomenire la 12 noiembrie;

2. infiintarea sau reactivarea in cadrul Patriarhiei Romane a urmatoarelor noi eparhii:

· In Mitropolia Basarabiei:

– Episcopia de Balti (fosta a Hotinului), cu sediul in orasul Balti;

– Episcopia Basarabiei de Sud (fosta de Cetatea Alba-Ismail), cu sediul in orasul Cantemir;

– Episcopia Ortodoxa a Dubasarilor si a toata Transnistria (fosta Misiunea Ortodoxa Romana din Transnistria), cu sediul la Dubasari.

· In Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului:

– Episcopia Salajului, cu sediul in municipiul Zalau.

· In Mitropolia Ortodoxa Romana a Europei Occidentale si Meridionale:

– Episcopia Ortodoxa Romana a Spaniei si Portugaliei.

· In Mitropolia Ortodoxa Romana a Europei Centrale si de Nord:

– Episcopia Ortodoxa Romana a Europei de Nord, cu sediul la Stockholm;

– Episcopia Ortodoxa Romana din Australia si Noua Zeelanda, cu sediul la Melbourne, dependenta canonic direct de Patriarhia Romana.

3. Sfantul Sinod a luat act de Protocolul de cooperare in domeniul incluziunii sociale, incheiat intre Patriarhia Romana si Guvernul Romaniei, in ziua de 2 octombrie 2007, care s-a transmis la eparhii si care constituie baza de dialog cu institutiile statului centrale si locale, in vederea implementarii de programe sociale.

4. In cadrul acestei sedintei de lucru, membrii Sfantului Sinod au analizat, in vederea definitivarii si aprobarii, prima parte a proiectului noului Statut pentru Organizarea si Functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, urmand ca in zilele de 27 si 28 noiembrie 2007 sa fie finalizat integral, pentru a fi apoi trimis Guvernului Romaniei spre recunoastere, potrivit noii Legi a Cultelor.

Comentarii Facebook


Știri recente

Hramul Mănăstirii Antim | FOTO

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, a oficiat marți, 27 septembrie 2022, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Antim din București, cu ocazia sărbătorii Sfântului Antim Ivireanul.   Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu