Hotarari si proiecte de amploare ale Comitetului Central al Consiliului Mondial al Bisericilor, intrunit la Geneva

22 februarie este ultima zi de lucru din cadrul actualei intruniri a Comitetului Central al Consiliului Mondial al Bisericilor. Un comunicat al acestui foarte important for ecumenic arata ca in penultima sedinta a Comitetului Central au fost adoptate o serie de hotarari si recomandari, care acopera o larga arie de domenii.

Bisericile membre ale CMB se angajeaza astfel sa insiste ca persoanele care migreaza ilegal in diferite tari ale lumii sa nu fie retinute de catre autoritatile din respectivele tari decat in situatii exceptionale si pentru o perioada limitata de timp.

S-a hotarat ca Bisericile sa ceara Natiunilor Unite declararea anului 2006 ca an al limbilor indigene, avand in vedere ca statisticile arata ca in acest secol vor disparea circa 90% din cele 6.700 de limbi vorbite in acest moment in intreaga lume.

Comitetul Central a mai decis de asemeni trimiterea printr-o delegatie a unui mesaj catre zonele din Asia afectate de cataclismul din decembrie 2004.

Organismul de conducere al CMB a salutat initiativele recente ale guvernului Marii Britanii legate de sprijinirea dezvoltarii tarilor din Africa.

In fine, s-a mai propus ca toate tarile membre sa comemoreze pe 24 aprilie 2005 implinirea a 90 de ani de la genocidul armenilor – uciderea a un milion si jumatate de armeni si deportarea a inca un milion de pe teritoriul Turciei.

Comentarii Facebook


Știri recente