Hotărâri pentru bunul mers al vieții bisericești în Arhiepiscopia Bucureștilor

Permanența Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în ședința de lucru de ieri, 2 martie, a luat mai multe hotărâri importante ce țin de bunul mers al vieții bisericești. Unele dintre acestea s-au referit la consolidarea și restaurarea Bisericilor parohiale.

Mai multe informații a oferit pentru TRINITAS TV, părintele Ionuț Badea, Secretar eparhial coordonator al Arhiepiscopiei Bucureștilor: „Având în vedere faptul că este prima ședință din lună, ca de fiecare dată la ședința aceasta a permanenței Consiliului Eparhial au fost invitați să participe și părinții protoierei. Fiind și aceștia invitați pentru o mai bună comunicare în teritoriu s-au adoptat mai multe măsuri cu atingere directă a activității pe care părinții protoierei o desfășoară în teritoriul Arhiepiscopiei Bucureștilor. Aș începe, mai ales, cu problemele legate de consolidarea și restaurarea Bisericilor vechi, unele dintre ele fiind monumente istorice, care necesită o atenție deosebită, mai ales că la unele dintre ele s-a constatat o stare de degradare avansată”.

O altă prioritate este construirea de biserici acolo unde necesitățile o impun: „În ceea ce privește construirea de noi lăcașuri de cult s-a observat de către părinții protoierei mai ales în mediul urban faptul că există cartiere unde există neapărată nevoie de construirea unui locaș de cult ortodox, pentru că oamenii parcurg mari distanțe până la cea mai apropiată Biserică. Acest lucru se întâmplă și în comunitățile rurale mai mari, nu numai la oraș, dar la oraș în principiu este necesar acest lucru. De asemenea, în ceea ce privește casele parohiale, spre deosebire de restul țării unde aproape fiecare parohie își are casa parohială, aici în Țara românească, în Mitropolia Munteniei și Dobrogei, din cauza și situației istorice din decursul timpului nu toate parohiile beneficiază de case parohiale. Nu numai cele nou-înființate, ci și cele mai vechi, care au tradiție. De aceea, s-a luat hotărârea de a începe măcar demersurile pentru ridicarea caselor parohiale în parohiile unde nu există case parohiale. Și chiar a unor așezăminte sociale, care să cuprindă pe lângă locuința preotului și o sală de întâlnire pentru credincioși, un cabinet de asistență socială și altele, în funcție de necesitățile comunității”.

Se impune construirea de capele în cimitirele parohiale, respectând normele europene de igienă la depunerea celor decedați: „Nu s-a uitat problema capelelor de cimitir și a cimitirelor parohiale, pentru că există în multe locuri cimitire care sunt insuficient amenajate sau ordonate așa cum ar trebui să fie. De asemenea, există în multe locuri cimitire supraaglomerate existând în acest sens necesitatea de a se înființa noi cimitire parohiale. În ceea ce privește capelele din aceste cimitire trebuie respectate normele de igienă europene. Și s-a atras atenția părinților protoierei să comunice în teritoriu preoților parohi ca să doteze actualele capele sau să înființeze noi capele cimiteriale, care să fi dotate după toate normele de igienă europene în ceea ce privește depunerea celor decedați”.

De asemenea, în cadrul ședinței Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, s-a stabilit că preoții din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor pot organiza pelerinaje în străinătate doar cu aprobare prealabilă. Totodată s-a hotărât ca elevii seminariști și studenții de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București să activeze în timpul vacanțelor școlare în parohiile care i-au recomandat. Preoții parohi vor transmite apoi Sectorului Învățământ și relații cu tineretul al Centrului eparhial o descriere a acestor activități. Pentru intensificarea activităților social-filantropice și cultural-misionare, în ședința de ieri s-a hotărât și înființarea Fundația „Bucuria Ajutorului”. Prin această fundație se dorește intensificarea legăturii dintre spiritualitate și opera socială a Bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente