Hotărâre a Sfântului Sinod: Un curs de terapie a adicțiilor va fi introdus în școlile teologice

Un nou curs destinat pastorației persoanelor dependente de alcool va fi introdus în curricula disciplinei teologie pastorală, care se predă în instituțiile de învățământ preuniversitar și universitar teologic, informează „Ziarul Lumina”. Hotărârea a fost luată în cadrul ședinței de lucru a Sfântului Sinod din 16-17 februarie, la propunerea coordonatorilor Programului Național Antidrog al Patriarhiei Române.

Elevii și studenții din seminariile teologice și facultățile de teologie din toată țara vor avea posibilitatea să studieze fenomenul alcoolismului și al altor dependențe, din perspectivă pastorală. Cursul elaborat de o echipă de specialiști în domeniu și validat de două comisii – una științifică interdisciplinară și una teologică – le va oferi nu doar cunoștințele teoretice despre aceste probleme tot mai frecvente în rândul credincioșilor pe care îi vor păstori, ci le va face cunoscută o serie de instrumente practice, ce vin în completarea consilierii duhovnicești.

Despre felul în care a luat naștere acest curs de terapie pastorală a adicțiilor și despre necesitatea implementării lui în curricula școlilor de teologie, ne-a vorbit părintele Iulian Negru, coordonatorul Programului Național Antidrog al Patriarhiei Române.

„Ideea redactării unui curs destinat pastorației persoanelor dependente de alcool s-a născut plecând de la nevoile pe care le-am identificat în munca de parohie. În primul rând, am constatat că foarte multe persoane mureau din cauza consumului de alcool și nu mă împăcam cu ideea că am studiat și am devenit preot doar ca să-i îngrop. Astfel, plecând de la o nevoie și o durere, am considerat că este nevoie să facem ceva pentru ei. Am început cu un grup de suport pentru persoanele dependente de alcool la mine în parohie, iar apoi, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei, am extins acest proiect la nivel de arhiepiscopie. Ulterior, am dorit să le oferim preoților din experiența noastră de recuperare a persoanelor dependente. Însă am observat că timpul pe care îl au preoții la dispoziție pentru a participa la aceste cursuri este foarte scurt și atunci ne-am gândit că ar fi mai bine să începem încă din anii de studiu, atât de pe băncile seminarului, cât și în timpul facultății.

Având în vedere disponibilitatea pentru studiu a celor care se pregătesc pentru preoție, am considerat că este foarte important să le oferim, într-un mod coerent și unitar, elevilor seminariști, studenților teologi și preoților un curs practic de intervenție în recuperarea persoanelor dependente și codependente de alcool sau droguri”, a declarat părintele Iulian Negru.

Cursul va fi însoțit de materiale auxiliare și mărturii din experiența practică

Cursul a fost realizat de o echipă de specialiști cu experiență în terapia adicțiilor, format din Floyd Frantz, autorul cărții ‘Cum tratăm alcoolismul – Manual pentru uzul preoților și medicilor’, Nicoleta Amariei, asistent social în cadrul Programului ‘Sfântul Dimitrie’ al Asociației filantropice medical-creștină ‘Christiana’ din Cluj, și părintele Iulian Negru, coordonatorul ‘Centrului de consiliere și reabilitare a persoanelor dependente de alcool și alte droguri – Sf. Nicolae’ din cadrul Fundației ‘Solidaritate și Speranță’ a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Până să ajungă pe ordinea de zi a ședinței Sfântului Sinod, cursul a fost verificat de două comisii de consultanță, care au analizat cu atenție conținutul atât din perspectivă teologică, cât și din punct de vedere al corectitudinii profesionale.

Pe tot parcursul desfășurării cursurilor, specialiștii și voluntarii implicați în Programul Antidrog al Patriarhiei Române vor veni în sprijinul elevilor și studenților cu materiale auxiliare (cărți, broșuri, filme, CD-uri DVD-uri), dar și cu mărturii din experiența acumulată.

„Alcoolicii recuperați prin programele noastre obișnuiesc să dea mărturie; merg undeva, se prezintă și își spun povestea, iar povestea lor exprimă, de cele mai multe ori, cel mai bine procesul de recuperare, iar studenții pot înțelege mult mai bine mecanismul acestui proces”, a mai spus părintele Iulian Negru.

Realizări și obiective ale Programului Național Antidrog al Patriarhiei

Paralel cu implementarea acestui curs în învățământul preuniversitar și universitar, Programul Național Antidrog al Patriarhiei continuă cursurile de formare pentru preoții, profesorii de religie și asistenții sociali din cadrul Departamentelor de Asistență Socială ale eparhiilor din Patriarhia Română, în vederea dezvoltării de programe antidrog la nivelul acestora, similare celui care se derulează încă din 2004 în cadrul Fundației ‘Solidaritate și Speranță’ din Iași. Acesta s-a bucurat de un succes neașteptat, datorat numeroaselor cazuri cărora s-au adresat serviciilor de consiliere, pe de o parte, iar pe de alta, datorită modelului terapeutic eficient și simplu, cu o pregnantă componentă spirituală. Un alt obiectiv îl reprezintă introducerea în ghidul catehetic al Biroului de catehizare parohială, din cadrul Sectorului Teologic-educațional al Patriarhiei Române, a unor cursuri care să vizeze elementul de prevenție primară a consumului de droguri în rândul copiilor și adolescenților.

În curând, datorită solicitărilor venite din partea școlilor de teologie sau a unor asociații, coordonatorii Programului Național Antidrog al Patriarhiei vor elabora și o serie de cursuri dedicate și altor tipuri de adicții.

„Având în vedere numărul mare de consumatori de alcool și tutun, previziunile specialiștilor care estimează o extindere a fenomenului consumului de droguri ilicite, ca și o amplificare a unor mai vechi forme de dependență ca cea de jocuri de noroc, pornografie etc., dar și apariția unor noi tipuri de dependențe precum cea de calculator, internet, cumpărături, credem că preotul acestor timpuri trebuie să aibă o pregătire complexă ca să poată face față ‘asaltului patimilor’, ca și nenumăratelor provocări contemporane. Atât preoții din parohii, cât și preoții misionari și de caritate din penitenciare, spitale și unități militare se confruntă cu probleme sociale cauzate de alcoolism și, mai nou, de consumul de droguri ilicite și așa-zisele plante ‘etnobotanice’. Dacă în ceea ce privește consumul de alcool există canoane și îndrumări pastorale, în ce privește consumul de droguri ilegale, Biserica Ortodoxă trebuie să inițieze și să-și dezvolte o strategie și o viziune proprii, în conformitate cu doctrina ei strămoșească. Biserica Ortodoxă nu poate prelua fără discernământ duhovnicesc programele Agenției Naționale Anti-drog (ANA), întrucât acestea reprezintă uneori punerea în practică a unei paradigme materialiste asupra omului, cu consecințele inerente ce decurg de aici, în plan terapeutic și duhovnicesc”, a mai spus părintele Iulian Negru.

Comentarii Facebook


Știri recente