Hirotonirea ca arhiereu a Arhimandritului Sebastian Pascanu

Duminica, 25 Martie 2001, in biserica Sf. Spiridon Nou din Bucuresti, P.F. Parinte Patriarh Teoctist Arapasu impreuna cu alti membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-au hirotonit intru arhiereu pe Arhimandrit dr. Sebastian Pascanu, noul Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor cu titulatura Ilfoveanul. Fostul exarh al manastirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucurestilor a fost ales in aceasta functie de Sfantul Sinod al BOR in sedinta din 22 februarie ultim, la propunerea Patriarhului Teoctist. Pana la aceasta data, Episcop vicar al Arhiepiscopiei a fost actualul Arhiepiscop al Tomisului, I.P.S. Teodosie Petrescu Snagoveanul.

P.S. Sebastian (Sorin Petrica, dupa numele de botez) s-a nascut la 5 noiembrie 1966 la Moreni, judetul Dambovita, al doilea intre cei trei copii ai familiei crestine Gheorghe si Maria Pascanu. In 1983, dupa absolvirea a zece clase la Liceul Economic din Ploiesti, a intrat ca frate la schitul Crasna din judetul Prahova. Din acest an pana in 1988 a urmat cursurile seminarului teologic ortodox de la manastirea Neamt. La absolvire a fost tuns in monahism si hirotonit ierodiacon pe seama schitului Crasna. In anii 1988-1992 a urmat cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, iar dupa absolvire, pana in 1997, cursurile de doctorat la Facultatea de Teologie din Tesalonic, Grecia, unde si-a luat titlul de doctor in Teologie, sectia Liturgica, cu teza Teologia liturgica romaneasca in secolul al XX-lea.

In paralel cu cercetarea stiintifica si redactarea tezei de doctorat, a scris monografia Comentariu la Canonul cel mare al Sf. Andrei Criteanul, 115 p., editata de schitul Crasna in 1996, studiile Laude bisericesti proprii monahilor si laude bisericesti specifice mirenilor, Ganduri despre suferinta, Biserica noastra are in frunte un monah, aparute in revista Glasul Bisericii, in nr. 9-12/1997, 9-12/1998 si respectiv 1-4/2000. A mai semnat articole si reportaje cu caracter comemorativ sau documentar publicate in aceeasi revista, sau in Vestitorul Ortodoxiei si in Biserica Ortodoxa Romana. Invitat de redactiile Viata religioasa a Radiodifuziunii, respectiv a Televiziunii Romane, a participat la mai multe emisiuni radio-televizate cu teme teologice sau administrativ-bisericesti.

In 1996 a fost hirotonit ieromonah si a indeplinit ascultarea de staret al schitului Crasna pana in 1999, perioada in care schitul a primit importante fonduri de la Secretariatul de Stat pentru Culte sau direct de la guvern. In 1997 a fost numit exarh al manastirilor Arhiepiscopiei Bucurestilor; in aceasta calitate s-a implicat in chip special in viata manastirii Christiana, pe care a sprijinit-o duhovniceste si administrativ sa-si poata dobandi propriul sediu, la Pipera, comuna suburbana a Bucurestilor, cu viata traditionala de obste. In anul 2000 au fost finisate primele doua nivele ale cladirii cu chilii a manastirii, a fost amenajata o bucatarie si s-a facut racordul la gaze. In septembrie 2000 a fost ridicat la rangul de Arhimandrit.

Cu economii realizate in perioada studiilor in Grecia si cu ajutorul diferitilor binefacatori si sponsori, a construit din temelii o biserica de zid in satul Minieri din judetul Prahova, al carei paroh este Pr. Gheorghe Lita, care a contribuit la inaltarea acestui locas de cult.

Comentarii Facebook


Știri recente