Hirotesii întru iconom stavrofor la Reședința patriarhală

Ieri, 6 octombrie 2009, în Reședința patriarhală din București, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârșit slujba hirotesiei a 23 de preoți din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, după cum informează cotidianul Ziarul Lumina. Dintre aceștia, 19 au primit rangul de iconom stavrofor, doi au fost făcuți iconomi, iar unul a fost ridicat la rangul de sachelar.

Hirotesia de iconom stavrofor presupune primirea de bederniță, brâu și cruce, iar cea întru iconom doar bederniță și brâu. Sachelarul primește ca semn al vredniciei brâul. Aceste titluri, ranguri, sunt acordate după criteriile care sunt stabilite în statutul BOR, la recomandarea părinților inspector și consilieri, pe baza unui raport de activitate. În cuvântul ținut după oficierea hirotesiei, Părintele Patriarh a menționat că aceste distincții și diploma primite sunt semnul recunoașterii, al confirmării vredniciei și hărniciei deosebite a celor care au ostenit în ogorul Domnului. „Atunci când cineva este făcut iconom stavrofor, această cinste nu este acordată doar pentru o singură persoană, adică pentru preot, ci pentru întreaga comunitate pe care o conduce el. Pentru că noi urmăm cuvântului Sfântului Ioan Gură de Aur care zice: „Se încoronează capul și se cinstește tot corpul”. Astfel, este evidențiat preotul care conduce o comunitate și este cinstită și apreciată întreaga comunitate, parohie, protopopiat”, a evidențiat Preafericitul Părinte Daniel.

În biserică există trepte distincte de cinstire după cum există trepte de jertfelnicie. Istoricul Nicolae Iorga spunea că orice treaptă urcată în viață este un nou altar de jertfă. „Noi, a subliniat Preafericirea Sa, prin jerfelnicie, prin dăruirea de sine, prin slujirea Bisericii, ne ridicăm în vrednicie. Onoarea în Biserică vine numai din slujire. Cu cât este slujirea mai intensă, cu atât apare și nevoia de a evidenția în mod mai intens, într-o treaptă mai înaltă, pe cei vrednici. Așa mărturisesc Sfinții Părinți, așa spune Pilda talanților din Evanghelie care se citește la slujba hirotesiei întru iconom stavrofor”.

Comentarii Facebook


Știri recente