Hirotesii întru duhovnic în Arhiepiscopia Bucureștilor

Unsprezece clerici din Arhiepiscopia Bucureștilor care au promovat examenul de duhovnicie au primit ieri, 2 noiembrie, hirotesia întru duhovnic. Slujba a fost săvârșită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Patriarhul României a rostit, cu acest prilej, un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre importanța slujirii de duhovnic și a Tainei Sfintei Spovedanii pentru viața Bisericii: „Slujirea de duhovnic sau părinte duhovnicesc este deosebit de importantă pentru viața Bisericii deoarece, prin ea, credincioșii care se spovedesc cu pocăință, cu smerenie, cu dorință puternică de a-și înnoi și îndrepta viața, primesc dezlegarea păcatelor și, în același timp, primesc un sfat pentru intensificarea vieții duhovnicești. Sfânta Taină a Pocăinței, a mărturisirii și a iertării păcatelor, care este și o Taină a împăcării omului cu Dumnezeu și cu Biserica, este un mare dar pe care Hristos Domnul l-a dăruit imediat după Învierea Sa din morți ucenicilor Săi și, prin ei, Bisericii sau celor care vor fi slujitori ai Sfintelor Taine ale Bisericii. Această slujire este importantă în orice vreme și în orice loc, dar mai ales astăzi, când este nevoie de multă îndrumare duhovnicească pentru credincioșii care se confruntă cu fenomenul secularizării, al înstrăinării omului de Dumnezeu. De asemenea, este importantă pentru că părintele duhovnicesc nu este un simplu dezlegător de păcate, ci este un slujitor al lui Dumnezeu care îl ajută pe credincios să se ridice atunci când este căzut și să crească duhovnicește”.

Preafericirea Sa a mai explicat că slujirea de duhovnic este un mare dar pentru Biserică deoarece prin Pocăință se înnoiește viața Bisericii, se aduce bucurie îngerilor, așa cum ne spune Mântuitorul Iisus Hristos: „Se face bucurie îngerilor lui Dumnezeu pentru un păcătos care se pocăiește” (Luca 15, 10). „Prin Taina Pocăinței și primirea iertării păcatelor, omul se descarcă de un trecut apăsător și pune un început bun în viața sa. Taina Pocăinței îl eliberează pe om de legăturile cele nevăzute ale păcatelor și, în același timp, dăruiește o nouă perspectivă spirituală vieții; este o permanentă convertire, este o reînnoire a Botezului, o lepădare permanentă de satana și de toate lucrările lui în vederea unirii cu Hristos. De aceea, în Biserica Ortodoxă, împărtășirea sau unirea cu Hristos prin Sfânta Euharistie este precedată de lepădarea de păcate prin mărturisirea lor și prin obținerea iertării lor de la Hristos, prin duhovnic”, a mai spus Patriarhul Bisericii noastre.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a dăruit celor 11 clerici câte un molitfelnic și o cruce de binecuvântare.

Comentarii Facebook


Știri recente