Hirotesia noului protopop al Protopopiatului Piatra Neamț

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, l-a hirotesit ieri, 16 septembrie 2011, pe părintele Valentin Tofan de la parohia ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ – Gara Veche din Piatra Neamț în demnitatea de protopop al Protopopiatului Piatra Neamț, după cum informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Evenimentul a avut loc după săvârșirea Sfintei Liturghii în Biserica ‘Buna Vestire’ a Mănăstirii Durău.

Protopopiatul Piatra Neamț este condus, începând de ieri, de părintele Valentin Tofan de la parohia ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ – Gara Veche din Piatra Neamț. Învestirea în funcția de protopop a avut loc în biserica Mănăstirii Durău. În acest sfânt lăcaș, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a săvârșit Sfânta Liturghie cu prilejul conferinței pastoral-misionare ‘Pregătirea mirilor pentru Taina Cununiei și viața de familie’ de la Centrul cultural-pastoral ‘Sfântul Daniil Sihastrul’ – Durău, la care au participat 120 de preoți din Protopopiatul Piatra Neamț. La acest eveniment au asistat pr. Dumitru Ailincăi, fost protopop al Protopopiatului Piatra Neamț, stravrofora Raisia Lungu, stareța Mănăstirii Durău, și părinții din Protopopiatul Piatra Neamț. Părintele Alecu Amarinei de la parohia ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’ din Piatra Neamț, care a fost timp de 12 ani secretar al Protopopiatului Piatra Neamț, a adresat un ‘cuvânt de întâmpinare pentru părintele protopop Valentin Tofan și un cuvânt de mulțumire pentru părintele Dumitru Ailincăi’. Părintele Alecu Amarinei a remarcat că ‘activitatea părintelui Dumitru Ailincăi s-a desfășurat sub semnul crucii’, asigurându-l pe părintele Valentin Tofan ‘de dragostea, de respectul și de colaborarea noastră ori de câte ori va fi nevoie’. Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Teofan l-a încurajat pe părintele protopop Valentin Tofan și a mulțumit părintelui Dumitru Ailincăi pentru activitatea depusă în calitate de protopop al Protopopiatului Piatra Neamț. ‘Nădăjduim că ne aflăm sub egida voinței Domnului. Dumnezeu să-i răsplătească părintelui Dumitru Ailincăi pentru toată osteneala, starea de cruce și de înviere în care s-a aflat. Cu certitudine, multe au fost clipele de bucurie ale părintelui Dumitru Ailincăi. Toată durerea izvorâtă din aflarea sub cruce, în cele din urmă, nu rămâne uitată, ci devine fundament pentru bucuriile nespuse pe care le trăiește un slujitor în via Domnului’, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a oferit părintelui Dumitru Ailincăi o icoană ‘pentru a fi purtător de biruință pentru cele pe care le are de îndeplinit de acum înainte’. ‘În continuare îl veți avea între frățiile voastre ca fost protopop și frate întru slujire’, a adăugat IPS Teofan.

‘Dau slavă lui Dumnezeu pentru toată binecuvântarea trimisă asupra vieții mele’

Părintele Dumitru Ailincăi și-a îndreptat gândul de mulțumire față de toți colaboratorii. ‘Eu nu am făcut decât să împlinesc cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste datoria ce trebuia să o îndeplinesc. Vă mulțumesc pentru înțelegere, bunăvoință și binecuvântare în toate împrejurările. Soldatul rămâne la datorie sub drapel. Mulțumesc tuturor părinților frați colegi pentru cele bune și mai puțin bune. Dumnezeu să răsplătească fiecăruia cu darul Său preaminunat și din belșug. Mulțumesc părintelui Alecu Amarinei (fost secretar), părintelui Ciprian Timofte (actual secretar) și tuturor ostenitorilor Protopopiatului Piatra Neamț’, a afirmat pr. Dumitru Ailincăi. Părintele protopop Valentin Tofan și-a exprimat nădejdea că Dumnezeu îl va ajuta să îndeplinească chemarea de protopop. ‘Dau slavă lui Dumnezeu pentru toată binecuvântarea trimisă asupra vieții mele. Mulțumesc părintelui Dumitru Ailincăi pentru cuvintele rostite la adresa mea și cred că sunt și cuvintele părinților colegi. Mulți dintre frățiile voastre mi-ați transmis în aceste zile cuvinte de îmbărbătare. Nădăjduiesc ca prin ajutorul lui Dumnezeu să pot sluji în demnitatea de protopop, să pot face lucruri frumoase spre slava lui Dumnezeu, spre dăinuirea Bisericii noastre și spre mântuirea noastră, a tuturor’, s-a exprimat pr. protopop Valentin Tofan.

Comentarii Facebook


Știri recente